Centrul Soufan, un think-tank american, spune că 33 de state au raportat sosiri în ultimii doi ani.
Raportul arată că persoanele întoarse, majoritatea fiind închise sau dispărute din atenția autorităților, vor reprezenta o provocare pentru securitatea mondială în anii următori.
Raportul Centrului Soufan spune că fluxul de luptători străini care s-au alăturat ISIS a început să stagneze de la sfârșitul anului 2015, atunci când ISIS a început să sufere înfrângeri, iar statele au implementat măsuri mai bune pentru a preveni călătoriile.
Datele recuperate după ce tot mai multe centre administrative ale ISIS au fost distruse de aliați, cum ar fi Rakka, au ajutat la identificarea a 19 000 dintre cei peste 40 000 de străini din 110 țări care s-au alăturat organizației teroriste. Dar datele nu arată și ce s-a întâmplat cu ei odată ajunși acolo.
Citând cifrele furnizate de autoritățile din 33 de țări, Centrul Soufan spune că cel puțin 5 600 de luptători jihadiști s-au întors acasă. Printre aceștia se află 400 din cei 3.417 plecați din Rusia, 760 din cei 3.244 din Arabia Saudită, 800 din cei 2.926 de la Tunisia și 271 din cei 1.910 din Franța.
Raportul avertizează că, pe măsură ce teritorial „califatul” se micșorează, este posibil ca liderii ISIS să se orienteze la suporterii din străinătate, inclusiv cei care se întorc în țările de origine.
ISIS a pierdut o mare parte a teritoriului care, odată, a compus „califatul” pe care la proclamat în iunie 2014, atrăgând mii de jihadiști din întreaga lume.
Săptămâna trecută, o alianță formată din luptători kurzi și arabi din Siria, susținuți de Statele Unite, a declarat că au preluat controlul total asupra Rakka, capitala de facto a jihadiștilor.
Citește și: EXCLUSIV/ 3 Sud Est au fost întâmpinați în SUA cu pâine, sare și… whiskey. Nici tradiția nu mai e ce-a fost!