UPDATE ora 12.30: Peste 60 de persoane au murit în urma incendiului, potrivit celui mai recent bilanț citat de BBC. Presă locală vorbește de 64 de morți și 70 de persoane rănite.
Tragedia a provocat proteste ale rudelor în fața spitalului. Oamenii deplâng starea precară a sistemului de sănătate după ani de conflict care au măcinat Irakul.
Incendiul a izbucnit luni într-o unitate medicală din orașul Nasiriya, aflat în sud-estul Irakului. Cauza incendiului este neclară pentru moment, dar primele informații vorbesc despre o explozie a unor tuburi de oxigen.
Secția unde a avut loc tragedia avea o capacitate de 70 de paturi și a fost construită cu doar trei luni înainte.
Potrivit unui oficial regional din domeniul sănătății, 63 de persoane erau internate în momentul incendiului, iar cel puțin 52 dintre ele și-au pierdut viața.
„Am auzit o explozie puternică în interiorul secțiilor COVID și apoi focul a izbucnit foarte repede”, a declarat un angajat al spitalului.
Premierul irakian Mustafa al-Kadhemi a ordonat arestarea directorului spitalului, în timp ce rudele pacienților s-au adunat în fața spitalului pentru a protesta. Reuters relatează că au fost mai mult ciocniri cu poliția, iar unele mașini au fost incendiate.
Președintele parlamentului irakian, Mohamed al-Halbousi, a scris pe Twitter că incendiul este „o dovadă clară a eșecului de a proteja viețile cetățenilor irakieni și că este timpul să punem capăt acestui eșec catastrofal”.
În aprilie, un rezervor de oxigen care a explodat a declanșat un incendiu care a ucis cel puțin 82 de persoane la un spital din capitala Bagdad. Ministrul sănătății Hassan al-Tamimi a demisionat în urma tragediei.
Pandemia de coronavirus a provocat mari probleme serviciului de sănătate al Irakului, stat care se confruntă deja de mai mulți ani cu război și corupție.
Irakul a înregistrat 1,4 milioane de infecții și a raportat peste 17.000 de decese cauzate de coronavirus, potrivit datelor Universității Johns Hopkins.
Țara a administrat cel puțin o doză de vaccin împotriva COVID pentru puțin peste un milion din cei aproximativ 40 de milioane de cetățeni ai săi, conform datelor centralizate de Organizația Mondială a Sănătății.