Marea Britanie este de peste o săptămână scena unei succesiuni de proteste violente, potrivit autorităţilor, la apelul grupărilor de extrema dreaptă, după ce trei fetiţe au fost ucise într-un atac cu cuţitul la Southport (nord-vestul Angliei), într-o sală de dans, relatează Agerpres.

Primele lupte de stradă au fost declanșate de zvonurile privind la profilul suspectului. Acesta a fost prezentat în mod fals ca solicitant de azil de confesiune musulmană. Adolescentul de 17 ani s-a născut, de fapt, la Cardiff, în Ţara Galilor, şi potrivit media britanice, familia sa este de origine rwandeză.

Premierul laburist Keir Starmer a promis condamnări „rapide” pentru autorii violenţelor şi a denunţat „ura de extrema dreaptă”.

„Vom face ca toţi cei care vor fi condamnaţi la pedepse cu închisoarea cu executare pentru violenţe şi dezordine să aibă un loc în închisoare, care îi aşteaptă”, a declarat marţi dimineaţă la BBC secretarul de stat pentru justiţie, Heidi Alexander.

În acest sens, Guvernul s-a asigurat să fie eliberate locuri care să fie disponibile „mai târziu în cursul lunii”, a explicat ea, menţionând numărul de 567 de locuri.

Potrivit poliţiei, cel puţin 378 de persoane au fost reţinute de la începutul violenţelor acum o săptămână, un număr care se aşteaptă să crească în timp.

Totodată, la Times Radio, secretarul de stat pentru justiţie a confirmat mobilizarea unui efectiv de 6.000 de poliţişti specializaţi în menţinerea ordinii publice, în completarea anunţului făcut luni de Keir Starmer.

Circa 4.000 dintre aceşti poliţişti au fost mobilizaţi în acest weekend, iar „alţi 2.000 vor fi mobilizaţi săptămâna aceasta”, a adăugat ea.

FOTO: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News