Marcel Ciolacu, după Comandamentul de urgență: „Rămânem în stare de alertă”
Premierul Marcel Ciolacu a spus, luni dimineață, la Comandamentul pentru situații de urgență de la MAI, că autoritățile au acționat profesionist, dar rămânem în alertă, din cauza vremii rele.
Șeful Guvernului a explicat că „paza bună trece primejdia rea” și chiar dacă ciclonul Ashley a produs pagube importante doar în anumite zone ale țării, autoritățile trebuie să fie pregătite dacă va fi cazul.
„Am fost în această dimineață la Comandamentul pentru gestionarea efectelor inundațiilor de la MAI pentru a le mulțumi tuturor celor implicați, dar mai ales echipelor de intervenție – pompieri, militari, jandarmi și polițiști care au fost în teren în ultimele 24 de ore. Paza bună trece primejdia rea! Asta înseamnă să acționezi profesionist, să iei – preventiv – toate măsurile necesare pentru protejarea vieților omenești și a bunurilor materiale”, a scris Marcel Ciolacu, pe pagina de Facebook.
El a menţionat că autorităţile vor rămâne în alertă în următoarele ore, pentru a se asigura că nu vor fi probleme.
„O situație specială a fost la Galați, unde din cauza inundațiilor recente a fost necesară evacuarea preventivă a peste 5.900 de persoane. Toți oamenii trebuie să se întoarcă acum, în siguranță, la casele lor. Rămânem în alertă și în următoarele ore, astfel încât să ne asigurăm că nu vor exista niciun fel de probleme”, a transmis premierul Marcel Ciolacu.
Peste 6.000 persoane din 28 de localităţi au fost evacuate, majoritatea din judeţul Galaţi, ca urmare a vremii nefavorabile, anunţă luni dimineaţă IGSU.
De asemenea, au fost necesare intervenţii în 116 localităţi din 29 judeţe, din cauza efectelor ploilor abundente şi vântului.
„Urmare a manifestării fenomenelor hidrometeorologice prognozate, în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat efecte în 116 localități din 29 de județe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CL, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, SV, TM, TL, VL, VS, VN) și municipiul București”, a anunțat, luni dimineață, IGSU.
Astfel, autoritățile au intervenit pentru evacuarea apei din 11 case, 16 curți, 6 beciuri, 4 subsoluri de bloc, 1 instituție publică, 1 depozit operator economic și 12 străzi, cât și pentru degajarea a 79 de copaci și 5 stâlpi de electricitate prăbușiți pe carosabil, fiind avariate 14 autovehicule și 2 imobile.
„Au fost evacuate preventiv 6.014 persoane din 28 de localități din județele Argeș, Brașov, Galați și Vaslui. Majoritatea provin din județul Galați, unde 5.937 de persoane au fost relocate. De asemenea, în județul Vaslui au fost evacuate 60 de persoane, în Brașov (localitatea Budila) 6 persoane, în Argeș (localitatea Lerești) 11 persoane, iar alte 684 de persoane au refuzat evacuarea”, adaugă sursa citată, crescând astfel bilanțul localnicilor evacuați din cauza inundațiilor.
Porturi de la Marea Neagră, închise din cauza vântului puternic
Circulația maritimă și fluvială este suspendată, iar manevrele în toate porturile din județul Constanța și la Bara Sulina, în județul Tulcea, sunt oprite din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, inclusiv a vântului puternic.
„O situație deosebită a avut loc în județul Covasna, unde pompierii militari au intervenit în localitatea Ghidfălău pentru salvarea a 11 persoane (8 adulți și 3 minori) care au rămas blocate cu autoturismele pe un drum forestier”, mai spun reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență.
IGSU, sfaturi pentru populație în zilele cu vreme severă
În prezent, situația la nivel național este sub control, dar avertizările meteorologice rămân în vigoare și azi, precizează autoritățile. În context, ei vin cu mai multe sfaturi pentru populație, fie că locuiesc în zonele cu risc de inundații sau merg cu mașina.
„În cazul creșterii debitelor pe râuri sau pârâuri, sfătuim cetățenii să nu traverseze cursurile de apă și să se mențină la distanță de maluri. De asemenea, locuitorii din zonele vizate trebuie să ia măsuri preventive, cum ar fi curățarea șanțurilor și a rigolelor pentru a facilita scurgerea apelor pluviale. În cazul vântului puternic, evitați trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare sau elementelor de construcție ce pot fi ușor dislocate”, arată IGSU.
În ce-i privește pe șoferi, aceștia e indicat să evite deplasările în zonele afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și să urmărească înainte să plece la drum.
+++
Știrea inițială
Peste 5.400 de persoane din patru judeţe au fost evacuate, duminică până la miezul nopţii, din cauza fenomenelor meteo periculoase, a anunțat IGSU.
De asemenea, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență anunţă că s-a intervenit, din cauza efectelor vremii, în 90 de localităţi din 27 de judeţe, unde copaci şi stâlpi doborâţi de vânt au avariat 11 maşini şi două case.
„În data de 29 septembrie, în intervalul orar 07:00 – 24:00, în contextul manifestării fenomenelor hidrometeorologice periculoase, echipajele operative au acţionat în 90 de localităţi din 27 de judeţe (AR, AG, BC, BT, BR, BV, BZ, CJ, CT, CV, DB, GL, GR, HD, IL, IS, IF, NT, OT, PH, SJ, SB, TM, TL, VL, VS şi VN) şi Municipiul Bucureşti pentru înlăturarea efectelor generate de vremea rea”, a transmis IGSU.
Din cauza ploilor abundente, salvatorii au intervenit pentru evacuarea apei din 10 case, 14 curţi, șase beciuri, trei subsoluri de bloc, o instituţie publică, un depozit operator economic şi 11 străzi, potrivit sursei citate.
De asemenea, din cauza vântului puternic, pompierii au acţionat pentru degajarea a 45 de copaci şi doi stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil, care au avariat 11 autovehicule şi două imobile.
„În ceea ce priveşte circulaţia rutieră, pe drumurile naţionale DN 11/BC şi DN 3/IF şi drumurile judeţene DJ 248A/IS şi DJ 687/HD, s-a circulat cu dificultate din cauza apei acumulate pe carosabil. De asemenea, circulaţia feroviară a fost temporar oprită pe secţia de cale ferată nr. 202 între localitatea Simeria/HD şi localitatea Petroşani/HD din cauza unui copac căzut pe linia de contact”, a mai transmis sursa citată.
Până la miezul nopţii de duminică spre luni, au fost evacuate 5.438 persoane din 28 localităţi din patru judeţe, astfel:
- judeţul Galați: 5.361 persoane din 23 localităţi (Bălăbăneşti, Băneasa, Bereşti, Bereşti-Meria, Corn, Corod, Costache Negri, Cudalbi, Cuza Voda, Drăguşeni, Fârţăneşti, Folteşti, Frumuşiţa, Griviţa, Măstăcani, Pechea, Piscu, Slobozia Conachi, Smulţi, Suhurlui, Târgu Bujor, Tudor Vladimirescu şi Valea Mărului), iar alte 467 de persoane au refuzat evacuarea;
- judeţul Vaslui: 60 de persoane din trei localităţi (Griviţa, Murgeni şi Vinderei);
- judeţul Brașov: șase persoane dintr-o localitate (Budila);
- judeţul Argeș: 11 persoane dintr-o localitate (Lereşti).