Cel puțin 323 dintre cei care au murit erau egipteni, majoritatea dintre ei decedând din cauza căldurii puternice.
„Toți [egiptenii] au murit din cauza căldurii”, cu excepția unuia care a suferit răni fatale în timpul unei busculade, a declarat un oficial, adăugând că cifra totală a victimelor provine de la morga spitalului din cartierul Al-Muaisem din Mecca.
De asemenea, cel puțin 60 de iordanieni au murit, deși, marți, cifrele indicau că 41 de persoane și-au pierdut viața.
Noile decese ridică la 577 numărul total raportat până în prezent de mai multe țări, potrivit unui bilanț al AFP.
Anterior, Ministerul egiptean de Externe a declarat că sunt încă în derulare operațiunile de căutare a egiptenilor dispăruți în timpul pelerinajului.
De asemenea, autoritățile saudite au raportat că au tratat peste 2.000 de pelerini care au suferit din cauza caniculei.
Anul trecut, cel puțin 240 de pelerini au murit, majoritatea fiind indonezieni.
Luni, temperatura a atins 51,8 grade Celsius
Pelerinajul este din ce în ce mai afectat de degradarea climei, potrivit unui studiu saudit publicat luna trecută, care a afirmat că temperatura din zona în care se desfășoară ritualurile crește cu 0,4°C în fiecare deceniu.
Luni, temperatura a atins 51,8 grade Celsius la Marea Moschee din Mecca, a anunțat centrul național de meteorologie saudit.
Jurnaliștii AFP aflați, luni, în Mina, în afara Meccăi, au văzut pelerini care își turnau sticle de apă în cap, în timp ce voluntarii le împărțeau băuturi reci și înghețată, care se topea rapid, pentru a-i ajuta să se răcorească.
Oficialii saudiți i-au sfătuit pe pelerini să folosească umbrele, să bea multă apă și să evite expunerea la soare în cele mai fierbinți ore ale zilei.
Însă multe dintre ritualuri, inclusiv rugăciunile de pe Muntele Arafat, care au avut loc sâmbătă, presupun să stai în aer liber ore întregi în timpul zilei.
Unii pelerini au descris faptul că au văzut cadavre pe marginea drumului și servicii de ambulanță care păreau uneori copleșite.
Aproximativ 1,8 milioane de pelerini au luat parte la hajj în acest an, dintre care 1,6 milioane din străinătate, potrivit autorităților saudite.
Un demers periculos
În fiecare an, zeci de mii de pelerini încearcă să efectueze pelerinajul fără a obține vize oficiale de hajj, pentru a economisi bani, un demers periculos.
În aceste condiții, pelerinii clandestini nu pot avea acces în corturile cu aer condiționat puse la dispoziție de autoritățile saudite de-a lungul traseului.
Unul dintre diplomații care au vorbit marți cu AFP a declarat că bilanțul egiptean al morților a fost sporit de un număr mare de pelerini egipteni neînregistrați.
La începutul acestei luni, oficialii saudiți au declarat că au evacuat sute de mii de pelerini neînregistrați din Mecca.
Ministrul saudit al sănătății, Fahd bin Abdul Rahman Al-Jalajel, a declarat, marți, că planurile de sănătate pentru hajj „au fost îndeplinite cu succes”, prevenind apariția unor focare majore de boli și alte amenințări la adresa sănătății publice.
Un spital virtual „a oferit consultații pentru peste 5.800 de pelerini, în principal pentru afecțiuni provocate de căldură, permițând intervenția promptă și atenuând potențialul de creștere a numărului de cazuri”, a precizat SPA.
Pelerinajul este unul dintre cei cinci piloni ai islamului. Musulmanii trebuie să îl facă cel puţin o dată în viaţă, dacă îşi pot permite acest lucru. Permisele sunt alocate de Arabia Saudită pe baza unor cote pentru fiecare ţară.
Organizarea hajj-ului este o sursă de legitimitate pentru Arabia Saudită, al cărei suveran deţine titlul de „gardian al celor două moschei sfinte” de la Mecca şi Medina.
FOTO: Hepta