„Aproximativ 6.000 de persoane” au ajuns „cu 120 de ambarcaţiuni diferite” într-o zi, în Lampedusa, a declarat purtătoarea de cuvânt a Crucii Roşii italiene, Francesca Basile.

În același timp, ziarul Corriere della Sera a anunțat că este vorba despre aproape 7.000 de migranți.

Deocamdată, principalul obiectiv este ca migranții să fie transferați în alte orașe pentru a se reduce aglomerarea de pe insulă.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 3

Intervenție a poliției. Un copil a murit

În imaginile apărute în mediul online se vede cum migranții aflați în ambarcațiuni așteptau să fie debarcați. Potrivit surselor citate, poliția a intervenit după ce situația a devenit tensionată, oamenii dorind avanseze, și au apărut încăierări în momentul în care a fost distribuită hrană în rândul migranților.

Un copil în vârstă de cinci luni a murit în noaptea de marți spre miercuri după ce a căzut în apă, în condițiile în care ambarcațiunea în care se afla s-a răsturnat înainte ca paza de coastă să intervină, a anunțat primarul din Lampedusa, Filippo Mannino. Ceilalți pasageri ai bărcii, plecați din orașul tunisian Sfax, au fost salvați, a relatat agenția italiană de presă ANSA.

„Suntem cu toţii obosiţi şi epuizaţi atât fizic, cât şi psihologic, situaţia devine imposibil de gestionat şi nesustenabilă”, a declarat Mannino pentru agenţia de presă Adnkronos.

Flavio Di Giacomo, purtător de cuvânt al Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM) a ONU, a precizat că „ceea ce se întâmplă în Lampedusa este că, pentru prima dată, ruta tunisiană a devenit atât de aglomerată şi este dificil de gestionat în comparaţie cu ruta libiană”.

Ruta din Tunisia către insula italiană este mult mai scurtă.

Lampedusa este cel mai sudic punct al Italiei și a devenit încă din 2017 un punct ales de migranții din nordul Africii pentru intrarea în Europa.

De la începutul acestui an, 118.500 de migranţi au ajuns cu ambarcaţiuni la țărmurile italiene. În aceeași perioadă a anului trecut, numărul de persoane înregistrate era de 64.529.

De asemenea, în primele șase luni din 2023, peste 2.000 de persoane, dintre care 289 de copii, au murit în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană pentru a ajunge la țărmurile europene.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News