Aproximativ 200 de lucrători în schimburi și membri ai Gărzii Naționale Ucrainene au rămas blocați la centrala Cernobîl de la începutul războiului, după ce trupele ruse au capturat-o.
În condițiile în care partea rusă nu a putut să-și garanteze siguranța dacă ar fi încercat să părăsească situl, muncitorii au lucrat în condiții greu de imaginat. Unul dintre ei a reușit să vorbească acasă și a povestit familiei că nu luau pauze și mănâncau doar o dată pe zi, din rezervele lor, pentru că refuză „ajutorul umanitar” al rușilor care îi țin prizonieri.
Chiar și în condiții grele, captivii de la Cernobîl au încercat să asigure mentenanţa sitului.
La Cernobîl, mai multe lupte au avut loc în apropierea depozitului de deșeuri nucleare, iar pe 10 martie o linie de înaltă tensiune care lega fosta centrală nucleară la rețeaua electrică a fost avariată de trupele ruse.
Au existat temeri că pierderea electricității ar putea duce la o defecțiune a sistemului de răcire a combustibilului nuclear uzat care este depozitat la fața locului. Experții au dat însă asigurări că un dezastru major este puțin probabil.
În 1986, la Cernobîl a avut loc cel mai mare dezastru nuclear din lume, când unul dintre cele patru reactoare ale sale a explodat, iar materialul radioactiv s-a scurs în mediu. Uzina a continuat să funcționeze până în anul 2000, când a fost dezafectată definitiv.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia