Ancheta condusă de procurorii Parchetului General, în baza unor sesizări ale SRI, vizează medici din 16 județe. Cea mai amplă desfășurare de forțe pare să fie la Arad, unde profesorul universitar și medic psihiatru Delia Podea obișnuia să le prescrie pacienților săi tratamente experimentale, care le-ar fi pus pacienților viața în pericol.
Dis de dimineață, cei 4 procurori veniți de la București la Arad au solictitat prezența a peste 60 de bolnavi și aparținători la Parchet pentru a fi audiați.
Medicul psihiatru includea în studii și pacienți care nu suferă de afecțiunea pentru care era testat medicamentul experimental. La indicațiile acestuia, ceilalti medici, în special rezidenți și asistenetele medicale consemnau în foile de observaţie simptomele necesare includerii în studiu, omițând total sau parțial consemnarea simptomelor reale, acest lucru fiind confirmat si de pacienti si apartinatorii acestora.
Citește și: Noi informații în dosarul medicilor. Peste 3000 de români au fost cobai fără să știe
Pe de alta parte, unii dintre pacienti le-au spus procurorilor ca personalul din sectia de psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic Judetean din Arad le administrau medicamente experimentale chiar si impotriva vointei lor si a apartinatorilor. In plus, in situația în care pacienții nu răspundeau la medicamentul testat pentru a fi menținuți în studiu, din dispozitia doctoritei incriminate li se administrau, apoi, medicamente conţinând substanțe neadmise în protocolul de studiu, iar pentru a ascunde acest fapt, probele biologice atribuite pacienților nu erau recoltate de la aceștia, ci de la cadrele medicale ale secției. Deasemenea, potrivit dispozițiilor medicului psihiatru, la externare pacienților înrolați în studiu li se întocmeau două seturi de documente: unele reale, care consemnau includerea în studiu, diagnosticul și tratamentul experimental administrat și altele contrafăcute care se înmânau pacientului și care prevedeau administrarea unui tratament clasic, fără a se menționa includerea pacientului în studiu.
Citește și: Primul medic reținut în scandalul pacienților folosiți drept cobai
Studiile clinice efectuate pe pacienti, cu sau fara voia lor, s-au facut, spun procurorii, cu încălcarea prevederilor legale, faptele avand un potenţial generator de riscuri în ceea ce priveşte autorizarea intrării pe piaţă a unor medicamente ce afectează negativ starea de sănătate a populaţiei. Dealtfel, surse din cadrul anchetei sustin ca doi pacienti au si decedat, existand suspiciunea ca tratamentul pe care l-au primit le-ar fi pus viata in pericol.
Citește și: EXCLUSIV. Bolnavi după bani! Care e suma pentru care medicii au profitat de pacienții fără minți
Doctorita din Arad este suspectată și că a luat mită de la persoane care nu sufereau de bolile indicate în documente, dar care erau declarate compatibile pentru a primi pensie de boală.
Delia Podea a fost audiată ieri până seara târziu, în cele din urma ea fiind reținută și trimisă direct în arest.
Citește și: UPDATE: Pacienți transformați în cobai. Primeau medicamente care le agravau starea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro