Din aproape 3.300 de cetățeni UE opriți la granița Marii Britanii în primele trei luni din 2021, peste 2.000 (60,6%) veneau din România, anunță Hotnews, care citează Euronews.
Experții pun creșterea numărului de persoane cărora le-a fost refuzată intrarea în Regat pe seama Brexit-ului, care a intrat în vigoare la 1 ianuarie. Restricțiile anti-COVID ar putea juca și ele un rol, însă restricții au fost și anul trecut, când numărul nu a fost așa de mare, arată sursa citată.
„Cel mai izbitor lucru pe care l-am văzut până acum”
Cu toate că regulile post-Brexit permit cetățenilor UE să viziteze Regatul Unit fără viză, fenomenul ar putea fi un semnal al „sfârșitului libertății de mișcare”, crede Marley Morris, director asociat al Institutului de Cercetare a Politicilor Publice. Este „cel mai izbitor lucru pe care l-am văzut până acum”, a comentat el, pe Twitter.
Morris a spus, într-o declarație pentru Euronews, că „oamenii vin și sunt refuzați pentru că există suspiciuni din partea autorităților de frontieră că vin cu intenția de a se stabili acolo sau de a munci, sau că ar încălca sub alte forme condițiile de ședere temporară”.
Dintre toți cetățenii UE opriți la graniță, peste 2.000 provin din România, arată datele guvernului britanic. Nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, iar jurnaliștii Euronews au cerut explicații Ministerului britanic de Interne.
De asemenea, mai mulți europarlamentari români au cerut explicații autorităților britanice.
Marley Morris spune că a fost surprins de numărul mare de români refuzați. El afirmă că, în unele cazuri, e posibil ca autoritățile să fie confuze în legătură cu noile reguli post-Brexit.
28 de români, arestați la graniță în prtimele trei luni din 2021
Tot în primele trei luni ale anului, 167 de cetățeni UE, din care 28 de români, au fost reținuți la granița Regatului Unit, nu doar întorși din drum, potrivit datelor oficiale citate de publicația Politico.
Majoritatea au ajuns la Colnbrook Immigration Removal Center, lângă Aeroportul Heathrow din Londra, sau chiar în închisori.
The Guardian a dezvăluit recent că UE pregătește o adresă comună prin care solicită Regatului Unit să respecte drepturile cetățenilor europeni.
Foto: EPA