Ministerul israelian al sănătății a recomandat vaccinarea adolescenților, în cazul în care aceștia suferă de afecțiuni care îi fac vulnerabili la coronavirus.

„Am imunizat până acum undeva la aproximativ 600 de copii. Nu am văzut efecte secundare majore, chiar și cele minore sunt destul de rare. Acest lucru este încurajator”, a declarat, miercuri, Boaz Lev, șeful grupului de lucru pentru vaccinuri.

Copiii, dintre care unii prezintă fibroză chistică și care afectează plămânii, nu au făcut parte din nici un studiu clinic.

Pfizer efectuează un studiu al copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 15 ani și se așteaptă să înceapă un altul pentru copiii cu vârste cuprinse între 5 și 11 ani.

Universitatea din Oxford a anunțat, de asemenea, un studiu pentru a testa vaccinul anti-Covid-19 produs de AstraZeneca pe copii cu vârsta de până la șase ani. Aceste studii ar trebui să dureze câteva luni.

Avansând cu campania sa de vaccinare, Israelul se apropie de un moment semnificativ al pandemiei: decizia dacă ar trebui să înceapă inocularea în masă a copiilor cu vaccinul anti-COVID-19.

Mai mult de jumătate dintre israelieni au fost vaccinați împotriva coronavirusului cel puțin cu o doză, iar oficialii sanitari se așteaptă ca aproximativ 60% din populație să fie complet imunizată în câteva săptămâni.

Pentru Israel, o țară cu aproximativ 9 milioane de locuitori, vaccinarea copiilor reprezintă o miză uriașă, pentru că un sfert din populație are sub 16 ani, vârsta minimă recomandată pentru vaccinul Pfizer care este administrat în acest stat.

Nachman Ash, coordonatorul campaniei de luptă împotriva coronavirusului din Israel, a declarat că neeligibilitatea persoanelor sub 16 ani este „îngrijorătoare în ceea ce privește capacitatea de a obține imunitatea turmei”.

Premierul Benjamin Netanyahu a anunțat că Israelul își va finaliza campania de inoculare a adulților până la începutul lunii aprilie. „Apoi, vaccinurile pentru copii vor începe să sosească. Presupun că (autoritățile de reglementare) le vor aproba în aprilie și mai și le vom obține imediat după aceea”, a precizat Netanyahu pentru Israel Hayom.

Oliver Geffen, un epidemiolog israelian care a lucrat pentru Imperial College London și Public Health England, a spus că „vaccinarea copiilor ne poate duce la imunitatea de turmă, dar dacă obiectivul politicii este suprimarea bolilor severe, alte intervenții non-farmaceutice vor fi necesare în timp”.

Mai mulți oameni de știință au cerut o regândire în acest sens, argumentând că vaccinările ar trebui privite mai degrabă ca o metodă de reducere a spitalizărilor și a deceselor decât obținerea imunității de turmă, ceea ce, sugerează unii, ar fi o imposibilitate în fața noilor variante.

Israelul a înregistrat o scădere semnificativă a cazurilor severe, dar ratele sale de infecție nu au coborât. Deocamdată, guvernul intenționează să acorde prioritate persoanelor peste 50 de ani, care sunt mult mai susceptibile să se îmbolnăvească grav.

Chiar dacă se va permite vaccinarea copiilor, rămâne încă întrebarea dacă părinții sau tutorii vor fi de acord cu acest lucru.

Un canal de televiziune israelian a comandat luna trecută un sondaj în urma căruia a rezultat că doar 41% dintre părinți intenționau să își vaccineze copiii. Sondajul, realizat de institutul de cercetare Rushinek, a arătat că 29% dintre părinți nu intenționează să își vaccineze copiii cu vârsta cuprinsă între șase și 15 ani și 30% nu sunt siguri dacă vor permite acest lucru.

Copiii sunt considerați că reprezintă un risc scăzut de a dezvolta complicații grave din cauza bolii. Cu toate acestea, oficialii din domeniul sănătății au avertizat că varianta britanică a dus la o creștere îngrijorătoare a infecțiilor la copii și tineri, iar vaccinările ar putea ajuta.

FOTO: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News