„Situaţia (din Iran) este mai curând sumbră”, a declarat directorul adjunct al Comitetului pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ), Robert Mahoney, în cadrul unei conferinţe de presă la sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite din New York unde a prezentat ultimul raport al acestei organizaţii, intitulat „Atacuri împotriva presei, 2009”.
Maziar Bahari, un jurnalist iraniano-canadian care lucra la revista americană Newsweek şi care a fost încarcerat în iunie în Iran şi eliberat după patru luni, a declarat că peste 100 de jurnalişti, bloggeri şi scriitori au fost reţinuţi în perioade diferite după alegeri, peste 65 dintre aceştia fiind în continuare după gratii.
„Ar putea să fie acuzaţi cu toţii de spionaj pentru publicaţiile străine”, a precizat el, subliniind că spionajul este pasibil cu pedeapsa cu moartea în Iran.
„Guvernul iranian foloseşte în prezent (site-ul Facebook) pentru a-i ancheta pe disidenţi şi jurnalişti, a le controla informaţiile, a descoperi cine le sunt prietenii”, a precizat Mahoney.