„Ne confruntăm cu o vară dificilă în Europa, până acum, pentru acest an avem peste 700.000 de hectare arse, cea mai mare valoare înregistrată în această perioadă a anului din 2006”, a declarat Janez Lenarcic, comisarul european pentru ajutor umanitar și management al crizelor.
Datele din Sistemul european de informații privind incendiile forestiere (EFFIS) arată că Spania a fost cel mai puternic afectată de incendii până acum, cu peste 283.000 de hectare distruse. Este urmată de România (150.735 de hectare), Portugalia (86.631 de hectare), Franța (62.102 hectare) și Italia (42.835 de hectare).
Spania continuă să se confrunte cu incendii puternice, care afectează mai ales provincia Castellon și sunt alimentate de vântul puternic. La începutul acestei săptămâni, trei pompieri au suferit arsuri, în timp ce se luptau cu flăcările, iar peste 20 de persoane au fost rănite, după ce au sărit dintr-un tren care a fost prins în mijlocul flăcărilor.
Incendiile au afectat recent și insula grecească Thassos, o destinație de vacanță populară în rândul turiștilor români. Flăcările au distrus aproximativ 4.000 de hectare de pădure de pini.
Săptămâna trecută, un incendiu catalogat drept „monstru” afecta zona din apropiere de orașul francez Bordeaux, acolo unde au intervenit și pompieri români.
Iar în România, incendii de vegetație au izbucnit în ultimele săptămâni în zone din județele Alba, Teleorman sau Prahova. Au ars aproape 700 de hectare din „Delta Teleormanului”, arie naturală protejată din comuna Islaz.
De altfel, numărul incendiilor a crescut în ultimii ani. Până la jumătatea lunii august au fost înregistrate peste 2.300 de incendii în UE, cu mult peste media de 1.349 din perioada 2006-2021.
În plus, schimbările climatice au făcut ca probabilitatea și gravitatea incendiilor de vegetație să fie tot mai mari. În acest an, multe dintre incendii au fost alimentate de valurile de căldură și de seceta despre care specialiștii de la Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene spun că ar putea fi cea mai gravă din ultimii 500 de ani.
Rezerva UE pentru combaterea incendiilor forestiere este compusă anul acesta din 12 avioane de stingere a incendiilor și un elicopter, care sunt împrumutate de Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia.
Comisia Europeană s-a angajat să finanțeze achiziția de către statele membre a 12 noi aeronave de stingere a incendiilor, dar primele sunt așteptate să devină operaționale abia în 2026.
Foto: EPA
Janco • 20.08.2022, 13:53
Noi trimitem pompieri in grecia unde statu grec chieltuie bani publici fara nr ptr salari bugetare locuri de munca inventate trei ce pun o dingura stampila plus pensi speciale.
denulu • 19.08.2022, 11:46
Nu vi se pare ciudat ca Romania are 150.000 de hectare arse, dar cel mai mare incendiu pe care l-ati raportat a acoperit doar 700 ha (0.5% din total)? Spania a avut un incendiu de 25.000 ha (8%), Franta a avut un incendiu de peste 7000 ha (11%) si Grecia unul de 4000 ha (cel putin 9%, ca nu apare in top 5). Oare care sa fie explicatia pentru faptul ca incendiile din Romania nu urmeaza o distributie Pareto ca celelalte? Poate totalul e calculat pe baza observatiilor din satelit si astfel include arderea semi-controlata a miristii care se practica inca la noi si e impartita in multe incendii mici? Poate totalul include si niste incendii care s-au intamplat numai "pe hartie", ca sa poata proprietarii padurii sa o taie "la ras"?