Cuprins:
Gruparea Hezbollah a justificat bombardamentul prin faptul că răspunde la atacurile israeliene asupra țintelor civile. De cealaltă parte, aviația israeliană continuă să distrugă pozițiile grupării Hezbollah, susținută de Iran.
https://twitter.com/AmmarKh12669255/status/1839565138724098285?ref_src=twsrc%5Etfw
Alarmele antiaeriene au răsunat vineri mai ales în Galilea de Jos, după ce patru drone au pătruns pe teritoriul israelian în regiunea Rosh HaNikra. Armata israeliană dă asigurări că a interceptat dronele respective.
În plus, armata israeliană afirmă că a doborât și o rachetă lansată în cursul nopții de joi spre vineri din Yemen, unde rebelii Houthi acționează în semn de sprijin atât pentru mișcarea islamistă palestiniană Hamas, cât și pentru Hezbollah. De altfel, rebelii Houthi și Hezbollah fac parte din așa-numita „Axă de rezistență” a Iranului, catalogată de Israel drept „Axa răului”.
Franța și SUA insistă pentru un armistițiu imediat pe o perioadă de 21 de zile, însă Israelul nu dă curs acestei solicitări și dă indicii că se pregătește pentru o ofensivă terestră în sudul Libanului.
Cinci soldați uciși într-un atac în Siria
Bilanțul victimelor se agravează de la zi la alta, ajungând la peste 700 de morți, dintre care 92 înregistrați joi. Peste 90.000 de persoane au fost nevoite să se refugieze în alte locuri, dintre care 31.000 în Siria, transmite publicația franceză Le Nouvel Obs.
„Am evitat Siria din cauza războiului, dar războiul este acum la ușile noastre”, explică libanezul Hassan Slim, un șomer în vârstă de 24 de ani, decizia de a se refugia în țara vecină.
Israelul a anunțat vineri bombardamente asupra unor ținte Hezbollah din Liban în pofida apelurilor principalilor săi aliați, mai ales din partea SUA și Franța, pentru încetarea focului.
Pe de altă parte, cinci militari sirieni au fost uciși în urma unui atac efectuat de israelieni asupra unui obiectiv din apropierea graniței cu Liban. „Inamicul israelian s-a dedat unei agresiuni aeriene în apropiere de Kfar Yabous, la granița siriano-libaneză”, a declarat o sursă militară pentru Sana, oficiosul regimului de la Damasc condus de Bashar al-Assad.
https://twitter.com/AmmarKh12669255/status/1839592272708424001?ref_src=twsrc%5Etfw
Pregătiri pentru o posibilă ofensivă la sol
Israelul a revendicat mai multe succese în urma atacurilor din Liban, constând în principal în distrugerea pozițiilor militare ale Hezbollah și în lichidarea comandanților acestei mișcări catalogate drept „teroriste”. Ultimul comandant ucis este Mohammed Srour, zis și Abou Saleh, șeful unității de drone a Hezbollah.
Hezbollah a confirmat moartea lui Srour, un matematician care a devenit șeful unității sale aeriene și care a participat, din această calitate, la antrenarea rebelilor Houthi.
Pe acest fundal foarte tensionat, premierul israelian Benjamin Netanyahu este așteptat vineri la tribuna Adunări Generale a ONU. El a respins joi apelurile la încetarea focului, precizând că acțiunile împotriva Hezbollah vor continua „cu toată forța necesară” până la „victorie”.
Mai mult, Israelul intenționează să lanseze o ofensivă terestră în Liban și să oprească orice transfer de arme dinspre Iran către Hezbollah.
„Ne pregătim umăr la umăr cu Comandamentul de Nord pentru o manevră la sol”, a declarat joi seara comandantul forțelor aeriene israeliene, generalul-maior Tomer Bar, citat de Radio Europa Liberă.
Posibile explicații pentru prudența Iranului
Pe fondul atacurilor masive ale Israelului împotriva Hezbollah, Iranul caută un echilibru delicat, sprijinindu-și aliatul libanez fără a se implica direct în conflict. Motivul: o implicare directă ar putea să afecteze eforturile sale de a obține scutirea sancțiunilor, spun unii analiști, citați de Le Nouvel Obs.
„Iranul nu va permite să fie atras în război”, spune analistul politic iranian Hamid Gholamzadeh.
Opinia sa este împărtășită și de Ali Vaez, de la Crisis Group. Regimul de la Teheran și-a construit rețeaua de aliați „pentru a-și proiecta puterea spre exterior, nu pentru a intra într-un conflict regional”, explică el.
Potrivit lui Ali Vaez, orice escaladare din partea Iranului ar putea „garanta o victorie strategică” pentru Netanyahu. Și chiar să aibă un impact asupra alegerilor prezidențiale din SUA, ajutându-l pe Donald Trump să revină la putere, ceea ce „ar fi foarte dăunător intereselor iraniene”, conchide expertul de la Crisis Group.