„În fața ochilor noștri au loc evenimente care entuziasmează fiecare cetățean al Rusiei. Este vorba de decizia Rusiei de a pune capăt, în sfârșit, confruntării de opt ani dintre Ucraina și Donbas, de a realiza demilitarizarea și denazificarea Ucrainei și, astfel, de a se proteja de amenințările militare în creștere”, spune mesajul rectorilor, care preia cuvânt cu cuvânt expresiile folosite de Vladimir Putin pentru descrierea invaziei din Ucraina.
„Este foarte important în aceste zile să ne sprijinim țara, armata, care ne apără securitatea, să ne sprijinim președintele, care, probabil, a luat cea mai dificilă, greu de obținut, dar necesară decizie din viața sa”, spun rectorii.
„Este important să nu uităm de principala noastră datorie – să desfășurăm un proces educațional continuu, să insuflăm patriotismul în rândul tinerilor, dorința de a ajuta Patria. (…) Acum, mai mult ca oricând, trebuie să dăm dovadă de încredere și rezistență în fața atacurilor economice și informaționale, să ne mobilizăm eficient în jurul președintelui nostru, prin exemplul nostru, consolidând spiritul optimist și credința în puterea rațiunii în rândul tinerilor, insuflând speranța unei păci timpurii”, mai spune mesajul.
Anunțul rectorilor a fost semnalat de unul dintre editorii publicației independente Novaia Gazeta, Kirill Martynov. „Un dezastru moral pentru educația Rusiei”, a scris acesta, observând că printre universitățile care s-au alăturat apelului se află Universitatea de Stat din Moscova și Școala de Înalte Studii Economice.
A moral disaster of Russian education. Over 700 rectors of top Russian universities including MSU and HSE pledged allegiance to war https://t.co/D82NEPGVHJ
— Kirill Martynov (@kmartynov) March 8, 2022
În semn de răspuns, Asociația Universităților Europene (EUA) a decis să suspende 12 universități din Rusia, membre ale organizației, pentru atitudini diametral opuse valorilor europene.
Subordonarea universităților
Sprijinul ferm al instituțiilor de învățământ ar putea fi explicat cel puțin parțial prin ofensiva declanșată din timp de Kremlin pentru subordonarea universităților.
Într-o analiză publicată în toamna anului trecut, revista The Economist observa că în doar nouă luni, Moscova schimbase conducerea a 20 de universități și instituții.
În iulie 2021, Kremlinul „a acceptat” demisia lui Iaroslav Kuzminov, șeful Școlii de Înalte Studii Economice, cunoscută sub acronimul HSE, cea mai bună universitate post-sovietică a țării.
Într-un mesaj de despărțire pe rețelele sociale, Kuzminov a precizat că a renunțat la poziție pentru a se concentra pe munca de economist. Puțini au crezut însă afirmația.
„Nu ar fi părăsit niciodată din proprie voință. A fost vorba despre decizia Kremlinului”, a scris Kirill Rogov, un analist politic.
La câteva zile după plecarea lui Kuzminov, procurorii au interzis Colegiul Bard din Rusia, catalogându-l drept „organizație străină indezirabilă”.
Iar o nouă lege a plasat toată activitatea educațională din țară sub controlul strict al statului.
Scopul ofensivei Kremlinului împotriva universităților a fost sintetizat de Nicolai Patrușev, secretarul Consiliului de securitate al Rusiei și un ideolog-cheie al noului izolaționism rusesc.
El a declarat într-un interviu că „forțele liberale distructive (ale Occidentului) sunt în mod particular atente la tinerii educați și de succes din universitățile prestigioase”.
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina