Suma de 842,8 milioane de euro, colectată datorită donatorilor francezi şi străini, „permite să vedem viitorul cu încredere”, a declarat generalul Jean-Louis Georgelin, în faţa unei comisii a Senatului francez, fiind întrebat în legătură cu stadiul lucrărilor şi „transparenţa” finanţării.
Gigantul energetic francez Total a contribuit cu 100 de milioane de euro, iar o altă sumă importantă, neprecizată, a fost pusă la dispoziție de Fundaţia Bettencourt, o structură de sponsorizare a moştenitorilor fondatorului grupului de cosmetice LOréal.
Calendarul lucrărilor prevede o redeschidere în 2024, a reafirmat generalul. Pe de altă parte, lucrările referitoare la împrejurimile Notre-Dame din Paris ţin de „responsabilitatea primăriei din Paris” şi „probabil nu vor începe până în 2025”, ceea ce implică regândirea „accesului temporar la catedrală pentru turişti, în special în timpul Jocurilor Olimpice”, pe care Parisul le va găzdui în 2024.
Intemperiile, lucrările neprevăzute, întreruperile din cauza pandemiei de COVID şi mai presus de toate numeroasele măsuri şi amenajări legate de reducerea emanaţiilor de plumb au provocat unele întârzieri şi costuri suplimentare. O evaluare finală a costului lucrărilor va fi anunţată până la sfârşitul anului.
Un incendiu violent a izbucnit pe 15 aprilie 2019 la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Flăcări imense au cuprins monumentul istoric, iar turnul în formă de săgeată și acoperișul clădirii s-a prăbușit. Nicio persoană nu a fost rănită, însă dezastrul a șocat întreaga lume: simbolul Parisului și chiar al Europei a fost ruinat.