La nivel naţional, Ministerul Afacerilor Interne a numărat 9.161 de intrări în ţară ale cetăţenilor ruşi şi 8.840 de ieşiri, în perioada 24 februarie-19 aprilie. 

Datele nu reprezintă cu exactitate numărul cetățenilor ruși, deoarece o persoană poate să fi trecut de mai multe ori pe la punctele de frontieră, iar statistica oferită de MAI nu a contabilizat persoane, ci intrări şi ieşiri la graniţă. 

Totuşi, diferenţa dintre cele două cifre este reprezentată de numărul de cetăţeni ruşi care se aflau încă în România la 19 aprilie: 321. 

În acelaşi timp, se remarcă un trafic de trei ori mai mare decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, când intraseră în ţară 3.744 de cetăţeni ruşi, iar 3.651 fuseseră număraţi pe sensul de ieşire. 

88 de ruşi au depus cereri pentru dreptul de şedere temporară

88 de cetăţeni ruşi au depus cereri pentru acordarea sau prelungirea dreptului de şedere temporară pe teritoriul României, în aceeaşi perioadă, potrivit datelor oferite de Inspectoratul General pentru Imigrări, la solicitarea Libertatea.

Tot în primele două luni ale războiului au fost eliberate peste 34 de permise de şedere pentru protecţie temporară pentru cetăţeni din Federaţia Rusă. 

Permisele de şedere pentru protecţie temporară sunt un mecanism de urgenţă, implementat la nivelul Uniunii Europene, pentru persoanele care fug din calea războiului din Ucraina. El poate fi accesat şi de cetăţeni din Federaţia Rusă, dacă aceştia sunt membri ai familiei cetăţenilor ucraineni refugiaţi sau care locuiau în Ucraina (ca rezidenţi legali) înainte de începutul războiului şi nu se pot întoarce, din diferite motive, în Rusia. Mecanismul oferă beneficiarilor permis de şedere, acces pe piaţa muncii şi o serie de beneficii sociale. 

Exodul rus

De la începutul războiului din Ucraina şi până astăzi, cel puţin 300.000 de ruşi au părăsit Federaţia Rusă, pe fondul măsurilor antidemocratice luate de regim, dar şi al efectelor sancţiunilor economice aplicate de comunitatea internaţională.

Anumite sectoare sunt afectate masiv, cum este IT-ul. Până la sfârşitul lunii mai, estimările spun că aproximativ 10% din forţa de muncă din sectorul tehnologic va părăsi Rusia, scrie Washington Post.

 
 

Urmărește-ne pe Google News