Dezvoltat de două echipe de cercetători independente, vaccinul acţionează luând în colimator o componentă stabilă a virusului gripal, ceea ce înseamnă că o singură injecţie ar putea înlocui vaccinările sezoniere din prezent.
Acest lucru ne-ar putea apăra împotriva celor mai periculoase tulpini ale virusului, inclusiv cele cu potenţial pandemic, care se transmit de la porci sau păsări la oameni. Studiile efectuate până acum pe animale de laborator au demonstrat că noul vaccin poate preveni decesul şi poate reduce simptomele diverselor tulpini gripale.
Momentan, nu avem de ales decât să ne readministrăm vaccinul antigripal în fiecare an, deoarece el vizează o parte a virusului care suferă constant mutaţii – capetele moleculelor de hemaglutinină (HA), care îmbracă suprafaţa virusului. Nu numai că această componentă virală se modifică de la un sezon la altul, dar ea diferă şi în cazul tulpinilor gripale existente.
Noul vaccin dezvoltat de oamenii de ştiinţă atacă, în schimb, o parte a moleculei HA care se schimbă mult mai lent decât capul: “tulpina” acesteia.
Deşi soluţia pare evidentă, ea a presupus eforturi consistente pentru a “convinge” sistemul imunitar să-i permită vaccinului să atace corpul moleculei HA, în locul capului acesteia. Următorul pas va fi testarea celor două versiuni existente ale vaccinului pe subiecţi umani, pentru a vedea dacă rezultatele pot fi reproduse. Această fază va dura câţiva ani.
Citeşte mai multe în ediţia de septembrie a revistei Ştiinţă& Tehnică! Ştiinţă&Tehnică este cea mai veche şi prestigioasă publicaţie de popularizare a ştiinţelor din România, are 100 de pagini, informaţie scrisă pe înţelesul tuturor şi costă 13 lei.