În legătură cu felul în care va fi România de mâine, condusă de copiii de azi, 51,8% dintre cei chestionați spun că țara va arăta mai bine, 29,1%, că va arăta mai rău, iar 15,2% cred că va arăta la fel, în timp ce 4% nu știu sau nu au răspuns la întrebare.
Printre cei care cred că România va avea o situație mai bună se numără mai ales votanţii Alianței Dreapta Unită (ADU), tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educaţie superioară, gulerele gri sau albe, locuitorii Capitalei și persoanele cu un venit mai ridicat.
La polul opus, sunt de părere că România va arăta mai rău în special votanţii AUR, persoanele cu educaţie primară şi cei cu un venit foarte redus.
„Pesimismul curent al majorităţii populaţiei cu privire la prezent şi viitorul apropiat este filtrat printr-o notă importantă de optimism, în condiţiile în care majoritatea populaţiei crede că România de mâine condusă de copiii de astăzi va arăta mai bine”, constată Remus Ştefureac, director INSCOP Research.
Principala problemă pentru viitorul copiilor
Întrebați care este principala problemă care ar putea să influențeze negativ viitorul copiilor lor sau al copiilor din România, în general, 30,7% dintre respondenți au vorbit despre traficul şi consumul de droguri, 29,3% au menționat calitatea sistemului de educaţie şi pregătirea deficitară, 20,3% – starea economiei şi lipsa locurilor de muncă bine plătite, 9,9% – calitatea clasei politice şi ineficienţa instituţiilor publice, 4% – expunerea la violenţă în mediul virtual, 2,4% – conflictele militare din regiune, 1,2% – schimbările climatice şi deteriorarea mediului înconjurător, 1% – alte probleme, iar 1,3% au spus că nu ştiu sau nu răspund.
Cei care cred că traficul și consumul de droguri sunt principala problemă care poate influența negativ viitorul copiilor sunt mai ales votanţii AUR şi ai PSD-PNL, persoanele cu educaţie primară sau medie, cei inactivi potenţial activi, gulerele albastre, locuitorii din rural și cei care nu au cont pe reţelele sociale.
În același timp, calitatea sistemului de educaţie şi pregătirea deficitară sunt considerate ca fiind principala problemă, în special de votanţii ADU, persoanele cu vârsta între 30 şi 44 de ani, cei cu educaţie superioară, gulerele albe, locuitorii din Bucureşti şi din urbanul mare.
Iar starea economiei şi lipsa locurilor de muncă bine plătite sunt menționate mai ales de persoanele cu educaţie primară şi cele cu un venit mai redus.
„Traficul şi consumul de droguri, una dintre cele mai grave probleme care afectează tinerele generaţii, a devenit o sursă majoră de preocupare pentru o mare parte a populaţiei, indiferent de categoria de vârstă”, a mai declarat Remus Ştefureac.
Datele cuprinse în sondaj au fost culese în perioada 20 – 25 mai 2024, prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eşantionului simplu, stratificat fiind de 1.100 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2,95%, la un grad de încredere de 95%.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro