La treizeci de ani după dezastrul nuclear, în mijlocul unei vaste zone părăsite din nordul Ucrainei, cea mai mare structură mobilă din lume a fost construită pentru a preveni scurgerile de radiații mortale de la Cernobâl pentru următorii 100 de ani.
La 26 aprilie 1986, un test eșuat la centrala nucleară sovietică a trimis nori radioactivi peste zone largi ale Europei, şi a forțat peste 50.000 de oameni să-şi părăsească locuinţele și a iradiat un număr necunoscut de lucrători implicați în procesul de decontaminare.
Un sarcofag de beton a fost construit în grabă peste reactorului avariat , iar soluția permanentă de protecţie a inceput sa fie construita la sfârșitul anului 2010.
Ușor vizibile de la kilometri distanță, cele 30.000 de tone ale noului sarcofag vor fi trase încet peste vechiul reactor în cursul acestui an, pentru a crea o structura etanşă placata cu oțel si plumb , pentru a bloca resturile de radiații și a permite demontarea în siguranţa a rămășițelor reactorului .
Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) a finanțat noul acoperis, care a costat aproximativ 1,5 miliarde de euro (1,7 miliarde de dolari) și a gestionat şi donaţii de la mai mult de 40 de guverne. Chiar și cu noua structură, zona înconjurătoare, de aproximativ 2.600 de kilometri pătrați , de aproximativ mărimea Luxemburgului, va rămâne în mare parte nelocuibilă și închisă pentru vizitatori .
Natura însă şi-a intrat rapid în drepturi şi a revendicat zona. Arborii au încoltit pe acoperișurile ruginite ale blocurilor de apartamente din orașul fantomă Pripyat, construit pentru a găzdui muncitori de la Cernobâl . Oficial numarul deceselor provocate de accident a fost de 31, dar mai mulți oameni au murit de cancerul provocat de radiații. Numarul total al mortilor provocate de dezastrul de la Cernobâl nu este cunoscut şi rămâne un aprig subiect de dezbatere asemeni efectelor pe termen lung ale scurgerilor radioactive asupra sănătăţii.