Pentru ţesături albe
- Ţesăturile albe de in şi bumbac pătate se înmoaie câteva minute în lapte acru sau dulce, după care se spală cu multă apă.
- Tot pentru ţesături albe se mai poate folosi şi o soluţie de apă oxigenată 3%, uşor alcalinizată cu amoniac (amestec de 70 ml soluţie de apă oxigenată 3% şi 20 ml de soluţie de amoniac 10% la 1 litru de apă), cu care se tamponează pata, după care se freacă locul respectiv cu o pânză curată. La final, ţesătura se spală bine cu apă şi se pune la uscat.
- Dacă pata a apucat să se învechească, este nevoie de o cantitate mai mare de amoniac.
Deci, se prepară o soluţie din 10 ml de apă oxigenată 3%, 40 ml de amoniac 10% şi 450 ml de apă curată.
Pentru ţesături colorate
- Indiferent de natura fibrei, petele de fructe se scot cu un amestec de glicerină pură şi gălbenuş sub formă de emulsie (se amestecă bine gălbenuşul cu 40 ml de glicerină, ca atunci când faci maioneză). Pasta astfel obţinută se aplică pe pată şi se lasă să acţioneze câteva ore. Apoi se spală cu multă apă caldă.
- Contra petelor de pe mătasea colorată dă rezultate şi o soluţie de borax 10%, cu care se tamponează bine locul respectiv, după care se spală cu apă.
Iată şi altă variantă: o soluţie de amoniac 5%, aplicată pe pată, dar numai după ce s-a făcut o verificare pe o porţiune ascunsă a materialului.
Lâna cere un tratament special
Petele de pe ţesăturile din lână, fie ele albe sau colorate, se tamponează cu apă în care s-a dizolvat săpun sau detergent, apoi se şterge locul respectiv cu o cârpă udă şi se picură amoniac sau apă oxigenată 3%. La sfârşit se spală foarte bine cu apă.