„Am transmis clar Comisiei Europene că putem vota pentru această propunere doar dacă Bruxelles-ul oferă o soluție pentru problemele pe care Bruxelles-ul le-ar crea”, a declarat Szijjártó, într-o înregistrare video publicată miercuri pe Facebook.

UE a propus, prin vocea șefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, interzicerea tuturor importurilor de petrol din Rusia până la sfârșitul acestui an și eliminarea celei mai mari bănci ruse, Sberbank, din rețeaua internațională de plăți SWIFT.

„Așteptăm o soluție nu numai în ceea ce privește transformarea rafinăriilor noastre, care ar costa sute de milioane de dolari, nu numai în ceea ce privește creșterea capacității conductei de petrol [care traversează] Croația până în Ungaria, care ar costa sute de milioane de dolari, ci și în ceea ce privește viitorul economiei ungare, deoarece, așa cum am mai spus, această propunere actuală este ca o «bombă atomică» pentru economia ungară”, a continuat Szijjártó.

Săptămâna trecută, Zoltan Kovacs, purtătorul de cuvânt al prim-ministrului ungar Viktor Orban, a declarat, pentru CNN, că propunerea UE este „împotriva securității energetice naționale a Ungariei”.

Kovacs a precizat că Ungaria a informat UE că societățile petroliere ungare au spus „clar” că nu vor putea renunța la importurile de petrol rusesc timp de cel puțin trei până la cinci ani.

Majoritatea celorlalte țări UE susțin interzicerea petrolului rusesc, măsură prevăzută în cadrul celui de-al șaselea pachet de sancțiuni menite să pedepsească Moscova pentru războiul declanșat în Ucraina. Pentru o astfel de decizie este însă nevoie de unanimitate, Ungaria fiind cel mai vocal critic al embargoului asupra importurilor de țiței din Rusia.

Luni, 9 mai, Ursula von der Leyen s-a întâlnit, la Budapesta, cu Viktor Orban, cei doi oficiali discutând despre investiții în modernizarea infrastructurii petroliere a Ungariei, potrivit purtătorului de cuvânt al șefei Comisiei Europene.

Ursula von der Leyen a anunțat luni seară că, deși s-au făcut progrese în discuțiile cu Orban, este nevoie de mai multă muncă pentru a ajunge la un acord cu Budapesta în privința impunerii embargoului asupra țițeiului rusesc.

Ulterior, Ungaria a dat de înțeles, prin vocea ministrului Péter Szijjártó, că se opune în continuare adoptării unei asemenea măsuri.

„Adoptarea acestui pachet de sancțiuni ne-ar ruina securitatea energetică”, a afirmat Peter Szijjarto. „Ar fi imposibil să cumpărăm suficient petrol pentru a menține Ungaria și economia ungară în funcțiune”, a precizat șeful diplomației ungare.

Foto: EPA

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News