„Guvernul a decis să cumpere mai multe gaze”, a transmis şeful diplomaţiei din Ungaria, pe contul său de Facebook. „S-a ajuns la un acord (cu Gazprom) pentru lunile septembrie şi octombrie”, a adăugat Peter Szijjarto.
Cele două părţi au stabilit ca această cantitate suplimentară de gaze să vină prin sud, prin gazoductul TurkStream, care traversează Turcia şi Serbia.
Astfel, Ungaria, care în august a importat 2,6 milioane de metri cubi de gaze din Rusia, va putea importa, începând din 2 septembrie, până la 5,8 milioane de metri cubi.
Szijjarto a precizat că ar fi „imposibil” de garantat aprovizionarea cu energie a ţării sale fără gazele ruseşti. De altfel, ministrul ungar de externe anunțase încă de luni că Ungaria este aproape de încheierea unui acord cu gigantul rus Gazprom pentru creșterea livrărilor de gaze.
Datele Autorităţii de Reglementare şi Servicii Publice din Ungaria (MEKH) arată că gazele stocate de această ţară totalizează în prezent 3,880 miliarde de metri cubi, un volum care, fiind la un nivel de 61% din capacitatea totală de înmagazinare, ar putea acoperi doar 37% din cererea normală dintr-un an.
Ungaria este una dintre ţările extrem de dependente de energia din Rusia, de unde provin 85% din gazele utilizate.
Premierul ungar, ultranaţionalistul Viktor Orban, este considerat drept cel mai bun aliat din Uniunea Europeană al preşedintelui rus, Vladimir Putin.
Decizia de majorare a importurile de gaze de la Gazprom contravine eforturilor majorităţii statelor membre ale UE, care, după invazia rusă din Ucraina, încearcă să-și reducă dependenţa energetică de Rusia.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina, declanșat de Rusia