„Pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie a Ungariei, guvernul a decis să achiziționeze încă 700 de milioane de metri cubi de gaze naturale în plus față de cantitățile stipulate în contractele pe termen lung”, a precizat Fidesz, într-un comunicat publicat pe Facebook.
Această cantitate reprezintă aproximativ 6,7 % din consumul de gaze naturale al Ungariei din 2020, potrivit datelor operatorului conductelor de gaze naturale din Ungaria, FGSZ.
Szijjarto ar urma să „negocieze” această chestiune la Moscova, menționează comunicatul transmis de Fidesz.
Szijjarto se va întâlni cu vicepremierii Alexander Novak și Denis Manturov, precum și cu omologul său rus, Serghei Lavrov.
Șeful diplomației ungare a scris ulterior, în cursul zilei de joi, pe Twitter, că a sosit în Rusia în cadrul acestei vizite, neanunțate în prealabil.
Săptămâna trecută, premierul ungar Viktor Orban a declarat că Europa „și-a tras un glonț în plămâni” prin sancțiunile impuse Rusiei din cauza războiului din Ucraina, pe fondul tensiunilor legate de aprovizionarea cu energie.
În iunie, după săptămâni de rezistență din partea Ungariei, Uniunea Europeană a adoptat în mod oficial o interdicție privind majoritatea importurilor de petrol rusesc, cedând în cele din urmă în fața cererii lui Viktor Orban de a excepta țițeiul livrat de ruși prin conducte.
Comisia Europeană a îndemnat miercuri țările UE să reducă consumul de gaze naturale cu 15% în următoarele luni pentru a asigura stocurile de iarnă și pentru a învinge „șantajul” Rusiei.
Săptămâna trecută, Ungaria, care depinde în mare măsură de petrolul și gazele rusești, a declarat „stare de pericol” din cauza crizei energetice. În prezent, Ungaria importă 65% din petrolul său și 80% din gaze din Rusia.
Pe lângă alte măsuri de rezolvare a problemei, guvernul de la Budapesta a decis ca persoanele care consumă cantități de energie peste medie vor trebui să plătească pentru aceasta la prețul pieței, și nu la tarifele puternic subvenționate de stat.
Pentru prima dată în ultimii 20 de ani, inflația din această țară central-europeană a ajuns în ultimele luni la o valoare cu două cifre, în ciuda unei serii de măsuri de plafonare a prețurilor.
Orban, care a fost reales pentru un al patrulea mandat în aprilie cu un scor zdrobitor, a intrat frecvent în conflict cu Bruxelles-ul.
Plafonarea prețului energiei pentru gospodăriile cu un consum ridicat, eliminată
Ungaria va elimina de la 1 august plafonarea preţurilor la energie şi gaze pentru gospodăriile care au un consum mai ridicat, a anunţat joi, 21 iulie, guvernul de la Budapesta, printr-un decret, ceea ce înseamnă că mulţi cetăţeni vor plăti mai mult pentru energia suplimentară pe care o consumă, scrie agenția Reuters, citată de Agerpres.
Măsurile vor ajuta Executivul să acopere „gaura” din buget, după ce plafonarea preţurilor, în vigoare de aproape un deceniu, a pus o povară semnificativă pe finanţele publice, în condiţiile în care preţul energiei pe plan global a urcat foarte mult.
Conform decretului, gospodăriile din Ungaria vor fi eligibile pentru actualul plafon al preţului energiei dacă vor folosi electricitate de până la 2.523 KWh pe an, dar vor plăti aproximativ dublu în cazul în care consumul depăşeşte acest nivel, deşi Guvernul a dat asigurări că încă va fi sub preţul pieţei.
Pentru gaze, limita pentru actualul plafon al preţului este 1.729 metri cubi pe an, peste acest nivel aplicându-se preţul pieţei, ceea ce ar reprezenta o creştere de şapte ori.
Anterior, Peter Szijjarto a anunțat că Budapesta discută achiziţionarea unei cantităţi mai mari de gaze de pe piaţa mondială, înaintea iernii.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina