Semnatarii cer modificarea practicii botezului, astfel încât să fie prevenite riscurile, prin „udarea simbolică a capului pruncului cu apa din cristelniță, și nu smuceli și chiar brutalitate (cazuri, ce-i drept, izolate, dar au existat!), așa cum se poate observa din dovezile filmate de-a lungul timpului…”.
Petiția are scopul „de a impune această practică pentru totdeauna și în toate bisericile din România și diaspora”, se arată în documentul transmis Bisericii.
Semnatarii mai spun că moartea bebelușilor, fie și accidentală, „este o tragedie fără margini, care aduce durere, în loc de bucurie”, iar acest risc „trebuie exclus de-acum înainte”.
Ce spun reprezentanții Bisericii
Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei, Vasile Bănescu, susține că modul în care se desfășoară un ritual religios „ține exclusiv de uriașa responsabilitate individuală și comunitară a membrilor unei Biserici”.
Biserica „trebuie să gândească și să materializeze singură, în limitele cadrului juridic general stabilit de autorități, elementele ce compun structura practică a Tainei Botezului, pe care o împărtășește credincioșilor ei”.
Petiția înmânată Bisericii a fost inițiată după ce, la sfârșitul lunii ianuarie, un bebeluș în vârstă de o lună și jumătate din Suceava a ajuns în stare gravă la spital după ce preotul l-a scufundat complet în apă în timpul slujbei de botez. Ulterior, copilul a murit la spital.
Alexandru Mazarache, preotul suceavean care a oficiat botezul, este cercetat acum pentru ucidere din culpă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro