Cuprins:
Ce presupune proiectul de lege
Un proiect de lege care completează articolul 7 din Ordonanța Guvernului nr. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor a fost adoptat cu 253 de voturi ‘pentru’ de Camera Deputaților.
Până acum, petițiile anonime sau cele în care nu erau trecute datele de identificare a petiționarului nu se luau în considerare și se clasau.
Conform noului act normativ, petițiile anonime vor fi luate în considerare dacă acestea se referă la cazuri de hărțuire pe criteriu de sex ori de hărțuire morală.
Acest lucru se va întâmpla abia după ce legea este promulgată de Klaus Iohannis și publicată în Monitorul Oficial.
Concret, petiţiile privind aceste cazuri vor fi supuse analizei persoanei responsabile sau, după caz, Comisiei de primire şi soluţionare a cazurilor de hărţuire, în conformitate cu metodologia privind prevenţia şi combaterea hărţuirii pe criteriu de sex, precum şi a hărţuirii morale, aprobată prin hotărâre a Guvernului, prevede actul normativ.
De ce a fost nevoie de o astfel de lege
Proiectul a fost inițiat în urma scandalului în care a fost implicat profesorul de la SNSPA, Alfred Bulai. Acesta este urmărit penal după ce publicația Snoop a publicat mărturii ale mai multor studente ce l-au acuzat de hărțuire sexuală.
Dacă în urma analizării petițiilor în aceste cazuri rezultă că „ar putea întruni elementele constitutive ale unei infracțiuni în condițiile prevăzute de legea penală, de hărțuire sexuală, agresiune sexuală sau folosirea abuzivă a funcției în scop sexual, persoana responsabilă sau, după caz, președintele Comisiei de primire și soluționare a cazurilor de hărțuire are obligația sesizării de îndată a organelor de urmărire penală, în condițiile Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, cu modificările și completările ulterioare”, precizează proiectul adoptat.
Camera Deputaților este for decizional.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro