Potrivit legii, ministerele sunt obligate să răspundă la interpelările parlamentarilor. Instituţia condusă de Petre Daea i-a oferit lui Costel Alexe date, prin Autoritatea Națională Sanitară Veterinară.

Totul până la începutul lunii iunie, când ministrul Agriculturii, cel care lua zilele trecute la pas fermele de porci din județele afectate, spune că deputatul trebuie să se adreseze direct ANSVSA dacă mai dorește informații despre pesta porcină.

Un răspuns în totală contradicție cu atitudinea publică a ministrului Petre Daea, care a fost activ în spațiul public, a vizitat ferme și a discutat la emisiuni televizate despre răspândirea periculosului virus.

Ministrul Agriculturii nu mai comunică date despre pestă

Potrivit răspunsului la interpelarea deputatului de Iași, document publicat pe site-ul Camerei Deputaților și semnat de Petre Daea, Ministerul Agriculturii spune că subiectul pestei porcine ”nu intră în sfera de competență a ministrului Agriculturii”.

Parlamentarul este îndrumat către ANSVSA, cu precizarea explicită că instituția este în subordinea Guvernului și în coordonarea prim-ministrului, prin Cancelaria premierului.

„Frapant este că deși în 2017, când i-am semnalat câteva cazuri izolate de pestă porcină în România, Ministrul Agriculturii a fost deschis la dialog, răspunzându-mi la interpelări și prezentându-mi pașii și acțiunile pe care autoritățile române le aveau în vedere, iată că în mai 2018, când era clar că situația scăpat de sub control, autoritățile române aleg opacitatea, tăind comunicarea!”, a declarat deputatul Costel Alexe, pentru Libertatea.

Deputatul a pus întrebări legate de numărul de cazuri de infestare cu pestă porcină, de măsurile luate de autorități și de implementarea normelor europene.

Exact aceleași informații i le cerea ministrului și în 2017. La solicitarea de atunci, Petre Daea a răspuns, atașând un document detaliat al ANSVSA, semnat de președintele Geronimo Brănescu.

 

” În realitate, nimeni nu își asumă nimic, toți ridică neputincioși din umeri și suntem total expuși în calea acestei epidemii!”, spune Costel Alexe.

Ministrul Daea pare totuși să se ocupe de problema pestei porcine, cel puțin așa reiese din declarațiile făcute la mai multe posturi TV.

„În primul rând, vreau să introducem liniştea în ţară şi echilibrul în abordare. Eu sunt între oameni acolo şi v-aş ruga să înţelegeţi că singura soluţie e norma sanitar-veterinară instituită de medicul veterinar. Este instrumentul fundamental cu care noi lucrăm. De aceea, la această data lucrăm cu aproape 20.000 de oameni în teritoriu, cu Jandarmeria, Armata, medici veterinari, ingineri, prefecţi etc. Din nefericire, a intrat virusul în zona cea mai grea pentru noi, cea a Deltei Dunării, care are un regim cu totul special”, spunea ministrul Agriculturii la Realitatea TV, într-o intervenţie telefonică, săptămână trecută.

Ministrul nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere în legătură cu această situație.

Pesta porcină i-a adus lui Petre Daea cele mai aspre critici după ce a comparat, într-un interviu, eutanasierea porcilor infestaţi cu Holocaustul.

  • Guvernul a fost avertizat din februarie 2017 de Comisia Europeană că nu face suficient pentru prevenirea pestei africane.
  • În iulie 2017, primul focar apare în România, în Satu Mare. Apoi urmează unul în județul Tulcea, ținut secret, tot în 2017.
  • În 13 februarie 2018, când deja existau mai multe focare confirmate de pestă africană, șeful ANSVSA, Geronimo Brănescu, a înlocuit inspecția medicilor veterinari în gospodării cu o analiză din birou.
  • În iunie 2018, epidemia se întinde. Peste 60.000 de porci au fost sacrificaţi până acum în încercarea de a limita epidemia.

Anul 2018 nu începea cu măsuri de combatere a pestei porcine, ci cu o hotărâre de Guvern pentru sprijinirea crescătorilor de porci din rasele Bazna și Mangalița, în perioada 2018-2020. O schemă de sprijin financiar de 4,6 milioane de lei, pentru programul de susținere a acestor crescători de porci.

Ce promitea atunci ministrul Agriculturii, Petre Daea: ”În mai puțin de opt ani, România va avea acoperit necesarul de cerere de carne pentru cele două rase. Vă dați seama că ăsta nu este un program pe care să-l ținem un an sau doi, mai ales că atâta timp îți ia să aduci un purcel mic la 130 de kilograme, cât avem noi în program. Apoi, trebuie să verificăm și ce efective porcine avem, pentru că un astfel de porc nu face mai mult de 4-6 purcei.

Prin proiect, crescătorii de porci din rasele Bazna și Mangalița, care își desfășoară activitatea în sectorul producției primare, primeau gratuit un număr par de purcei, minimum 2 și maximum 10, pentru creștere, îngrășare și livrare către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens.

De ce s-a ales această cale de sprijinire a crescătorilor de porci: România are capacitatea necesară să acopere cererea de consum intern de carne de porc, dat tot importă o bună parte din aceasta din țările vecine.


Citește și:

Geniul Guvernului Dăncilă: în plină amenințare a pestei, a ordonat eliminarea inspecției veterinare din primăvară, economisind 6 milioane de euro și pierzând aproape un miliard!

Libertatea publică documentul prin care România a fost informată, încă de acum un an și jumătate, că nu previne pesta porcină

REPORTAJ/ Ţara plânge, Guvernul minte, porcii mor! România abator (VIDEO)

DOCUMENTE DIN INTERIOR: Guvernul ascunde proporţiile pestei porcine, harta Comisiei Europene cu evoluţia focarelor înroşeşte tot mai mult din ţară!

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News