Daea a precizat că produsul de creditare „De trei ori subvenţii” va fi operaţional de săptămâna viitoare, iar fermierii se pot duce, din data de 20 iulie, la CEC şi la Fondul de Garantare a Creditului Rural pentru a-l cere. Adeverința de la APIA cu ce subvenție încasează îi va fi necesară fermierului la bancă, unde va încheia contractul susţinut de o garanţie.
Adeverinţa de la APIA, spune Daea, „va fi proba ce va determina angajarea unui credit de trei ori mai mare decât suma respectivă”.
„Garanţia de stat prin Fondul de Garantare a Creditului Rural înseamnă 80%. Dau un exemplu, are posibilitatea să ia trei miliarde, 80% din valoarea acestui credit este garantat de Fondul de Garantare a Creditului, 20% sunt actele care se fac cu băncile şi au siguranţa că acest credit poate fi returnat. De ce? Pentru că ai subvenţia. Practic, este un multiplu de trei ani a subvenţiei anuale. Nu există niciun risc nici la fermier, pentru că vine subvenţia de la Uniunea Europeană, nici pentru bancă (…)”, a afirmat Petre Daea.
Potrivit acestuia, dobânda practicată pentru creditul acordat prin noul program este de 2%: „Este o dobândă fixă şi va funcţiona pe toată perioada de contractare a creditului”.
România a cerut CE un procent mai mare din avansul subvenţiilor
„A doua măsură pe care noi am considerat-o necesară a fost aceea să comunicăm imediat la Comisia Europeană starea de fapt şi să solicităm dorinţa României de a primi subvenţiile ca avans într-un procent mai mare de 50%”, a mai spus ministrul agriculturii în conferința de presă de joi.
„Ştim foarte bine că subvenţiile se dau în două etape: etapa aceasta de avans şi cealaltă regulară, cu alte cuvinte avansul şi lichidarea, care înseamnă 50% – 50%. Noi am solicitat 70%, respectiv 85%. Suntem siguri că demersul nostru va avea succes. De ce? Starea de fapt o impune. Această stare de lucruri există şi în alte ţări”, a precizat Daea.
Foto: Agerpres
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro