„Per total, putem spune şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem o ultimă suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export. Deci avem pâine în aşa fel încât să asigurăm nevoile ţării, evident, şi reluarea culturii, pentru că o parte din cantitatea obţinută se va însămânţa şi este pornirea unei noi culturi pentru ciclul următor”, a transmis Petre Daea.
Ministrul agriculturii a menţionat că România are capacitatea să recolteze într-o săptămână întreaga suprafaţă de grâu.
„România are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi vorba de o coacere uniformă, în şapte zile întreaga suprafaţă a României de grâu. Lucrul acesta nu e posibil pentru că sunt diferenţe de temperaturi şi de vegetaţie de la un loc la altul. De aceea, mai avem aproape patru procente de recoltat în interiorul arcului carpatic. Este vorba aici de Mureş, de Covasna şi de Braşov”, a spus Petre Daea.
„Îmbucurător este că sunt culturi bune, sunt culturi cu producţii care sigur că aici schimbările climatice dau şi eu un mod nou de gândire vizavi de proiecţia structurilor în România şi producţiile se înscriu între trei tone la grâu şi 8.500 de kilograme la grâu cu producţii medii, care ne asigură pe de o parte necesarul de consum în zona respectivă şi chiar disponibilităţi între judeţe”, a afirmat Petre Daea.
Ministrul agriculturii a adăugat însă că sunt afectate culturile de porumb și floarea- soarelui și că zilnic se fac verificări și se evaluează pagubele.
„În privinţa culturilor care ne creează sau vremea creează probleme, porumbul şi floarea-soarelui sunt afectate. Ne aflăm acum la o cifră de peste 200.000 de hectare care ar fi afectate în diferite grade. Nu sunt probleme și nu vor fi în zonele irigate”, a declarat Petre Daea.
FOTO: Hepta
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro