„Nu aș fi în consonanță cu ministrul mediului vizavi de secetă, de lipsa de apă în sol, dar în momentul în care califici suferința plantelor trebuie să o vezi la fața locului. Procentul acesta de 75% se referă la cantitatea de apă pe care o are solul la un moment dat. Urmăresc acest obiectiv – cum se comportă plantele în câmp, ca atare, și în perimetrele irigate”, a spus Petre Daea.
Reacția ministrului agriculturii vine după ce, miercuri, ministrul mediului, Tanczos Barna, a declarat în şedinţa de Guvern că 70% din ţară este afectată de diverse faze ale secetei pedologice, iar în privinţa rezervei strategice de apă, cele 40 de lacuri de acumulare cu importanţă strategică sunt la un grad de umplere de 68%.
Daea spune că este în discuții cu Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, cu agricultorii și cu experții din domeniu pentru repunerea în funcțiune a sistemelor de irigații, acolo unde ele nu funcționează.
„Este o îngrijorare a tuturor și o supărare, zic eu, legitimă, pentru că în 2020 și 2021, în sistemele de irigații nu s-a făcut aproape nimic”, a spus Daea.
El a adăugat că România trebuie să folosească banii pe care îi are și să grăbească ritmul lucrărilor pentru restabilirea sistemelor de irigații. „Situația nu este disperată la nivelul țării. Căutăm să irigăm cât mai mult posibil”, a spus ministrul. Daea spune că seceta nu va afecta prețurile alimentelor, chiar dacă există fermieri care spun că le-au fost compromise culturile.
„Nu vor fi influențe majore din cauza acestei situații, pentru că România produce, a produs și anul acesta și va încheia recoltatul în câteva zile. Recolta va asigura necesarul țării și un excedent pe care îl va exporta, în așa fel încât fermierii să beneficieze de venituri, astfel încât să poată pregăti anul agricol viitor”, a spus Daea.