Petre Roman, audiat în dosarul Mineriadei
Fostul premier a respins vehement acuzațiile, declarând că este profund nedrept să fie învinuit.
„Această învinuire este profund nedreaptă. Ce interes aveam eu, mai mult, cum aș fi putut eu, profesor, cercetător, trecut prin baricada de la Inter, unde au fost 39 de tineri, camarazi de-ai mei, uciși de gloanțele trase la ordinul lui Ceaușescu, să angajez România pe drumul spre UE, spre NATO.
Această angajare am făcut-o categoric și fără nicio ezitare. Deci cum aș fi putut eu, ce interes aveam să organizez, să fac un complot, o represiune împotriva cui? (…)
Nu există nicio dovadă că aș fi fost eu angajat în aducerea minerilor. Ceea ce s-a întâmplat acolo a fost cu implicarea evidentă a oamenilor fostei Securități”, a spus Petre Roman la intrarea în sediul Parchetului General.
În Dosarul Mineriadei , alături de Petre Roman, sunt cercetați și alți foști oficiali, printre care fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Miron Cozma și alții, acuzați pentru implicarea în atacurile violente asupra manifestanților din Piața Universității.
Sute de oameni au fost răniți
Ancheta a fost reluată după ce, în 2020, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis restituirea dosarului pentru refacerea anchetei.
Autoritățile susțin că, în iunie 1990, guvernul a ordonat un atac violent împotriva protestatarilor aflați în Piața Universității din București, care cereau adoptarea punctului 8 al Proclamației de la Timișoara. Minerii, alături de forțele de ordine, au fost implicați în reprimarea acestora.
În urma acestui atac, patru persoane au fost ucise, iar sute au fost rănite sau private de libertate, acțiuni care au avut un impact semnificativ asupra istoriei recente a României.
Mai exact, potrivit Parchetului Militar, atacul a dus la moartea prin împușcare a patru persoane, două persoane violate, vătămarea integrității fizice sau psihice a unui număr total de 1.388 de persoane, privarea de dreptul fundamental la libertate, din motive de ordin politic, a unui număr total de 1.250 de persoane.
Ion Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forță a manifestanților din Piața Universității, inclusiv prin folosirea unor muncitori din marile întreprinderi din București.