Petre Roman, fost premier în perioada 26 decembrie 1989 – 26 septembrie 1991, este urmărit penal pentru infracţiuni contra umanităţii.
„Am venit acum pentru a da o declaraţie prin care să lămuresc toate aspectele ridicate de cercetarea dumnealor pentru că nu se poate reţine în ceea ce mă priveşte niciuna dintre acuzaţii. Niciuna dintre acuzaţii nu se poate reţine împotriva mea şi am venit să lămuresc acest lucru”, a spus Petre Roman, potrivit news.ro.
El a refuzat să spună cine este atunci vinovat pentru violențele din Piața Universității.
Nu este prima dată când Petre Roman dă declarații în acest dosar, inclusiv la Parchetul General. Fostul premier, acum în vârstă de 77 de ani, a fost audiat de mai multe ori în ultimii 34 de ani în Dosarul Mineriadei, dar justiția nu a ajuns niciodată la un verdict definitiv.
Acum două luni, fostul președinte Ion Iliescu a fost din nou pus sub acuzare pentru infracțiuni contra umanității în dosarul Mineriadei. Din cauza vârstei, procurorii au mers la casa lui din Primăverii. De asemenea, Parchetul General a anunţat atunci punerea sub acuzare a fostului premier Petre Roman şi a fostului vicepremier Gelu-Voican Voiculescu, tot pentru infracţiuni contra umanităţii. Același lucru s-a petrecut și acum 7 ani, dar fără niciun verdict definitiv.
Au mai fost puşi sub acuzare fostul director al SRI, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).
Dosarul Mineriadei, tergiversat în instanțe
Din 22 aprilie 1990 și până pe 13 iunie 1990, în Piaţa Universităţii din Bucureşti a avut loc o manifestaţie împotriva regimului Iliescu, cel care fusese ales președinte la alegerile din luna mai.
Apoi, forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva oamenilor care protestau pașnic sau a celor care se aflau întâmplător în acea zonă, iar evenimentele au rămas în istorie drept cea mai sângeroasă și mai brutală intervenție a minerilor conduși atunci de Miron Cozma.
Nici la 34 de ani după ce minerii chemați la București din ordinul lui Ion Iliescu i-au bătut pe manifestanți, justiția nu i-a condamnat pe cei vinovați.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4După o tergiversare de 27 de ani, dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.
Inițial, în 2017, au fost trimişi în judecată, printre alții, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani) și Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Supremă a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea de la zero a anchetei.
În perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
gigiladrea • 12.07.2024, 12:38
dosarul asta impreuna cu cel al revolutiei sunt cele mai clare dovezi ca o mare parte din justitie in mod special cei de la varful justitiei au fost intotdeauna si sunt si acum in slujba psd inclusiv in perioada de glorie kovesi coldea atat de puternic blamata si calomniata azi si de doua decenii pe cateva tvuri si siteuri de stiri absolut dezgustatoare care trag cu minciuni zilnic la foc automat acum in plina campanie