• Au mai fost puşi sub acuzare fostul director al SRI Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, gl.(r) Vasile Dobrinoiu (fost comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne) şi gl.(r) Peter Petre (fost comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele).
  • Urmează ca fostul preşedinte Ion Iliescu să fie audiat de procurori vineri la domiciliu, deoarece nu se poate deplasa la sediul Parchetului, având 94 de ani.

UPDATE 25 aprilie, ora 16.40: Parchetul General anunţă, joi, continuarea urmării penale în Dosarul Mineriadei faţă de Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Adrian Sârbu, Miron Cosma şi generalii Vasile Dobrinoiu şi Petre Peter, relatează News.ro.

Aceştia sunt acuzaţi de săvârşirea de ”infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. a) (4 subiecţi pasivi secundari), lit. f) (cel puţin 2 subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 1315 subiecţi pasivi secundari ), lit. j) (cel puţin 1214 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal”.

De asemenea, sunt vizaţi:

  • Cozma Miron, la data faptelor lider de sindicat, sub aspectul săvârşirii de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev. de art. 439 alin. 1 lit. f) (cel puţin doi subiecţi pasivi secundari), lit. g) (cel puţin 800 subiecţi pasivi secundari), lit. j) (cel puţin 715 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.
  • gl. (r) Dobrinoiu Vasile, la faptelor, comandant al Şcolii Militare Superioare de Ofiţeri a Ministerului de Interne sub aspectul săvârşirii de  infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. f (cel puţin 1 subiect pasiv secundar), lit. g (cel puţin 418 subiecţi pasivi secundari ), lit. j (cel puţin 418 subiecţi pasivi secundari ) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.
  • gl. (r) Peter Petre, la data faptelor, comandant al Unităţii Militare 0575 Măgurele, aparţinând Ministerului de Interne sub aspectul de infracţiuni contra umanităţii, în variantele normative prev de art. 439 alin. 1 lit. g (cel puţin 735 subiecţi pasivi secundari), lit. j cel puţin 735 subiecţi pasivi secundari) Cod penal, cu aplic. art. 5 Cod penal.

UPDATE 25 aprilie, ora 11.30: La audieri la Parchetul General a ajuns și omul de afaceri și de televiziune Adrian Sârbu. El a fost chemat la audieri de procurori care urmează să-i aducă la cunoștință acuzațiile. Sârbu are calitatea de inculpat, după ce anchetatorii au strâns mărturii care indică faptul că, în timpul demonstrațiilor anti-Iliescu din primăvara anului 1990, acesta a solicitat ca Piața Universității să fie aruncată în aer.

UPDATE 25 aprilie ora 10.28: Fostul director SRI Virgil Măgureanu s-a prezentat la sediul Parchetului General, pentru a fi audiat în Dosarul Mineriadei.

La Parchet se află şi fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu.

UPDATE 25 aprilie, ora 09.50: Fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu a sosit joi la Parchetul General, pentru a fi audiat în Dosarul Mineriadei. La fel ca Petre Roman, Gelul Voican Voiculescu nu a făcut declaraţii de presă la sosirea la Parchetul General, potrivit News.ro.

UPDATE 25 aprilie, ora 08.25: Petre Roman a ajuns joi dimineață la Parchetul General, pentru a fi audiat în Dosarul Mineriadei.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

O figurină din carton cu bustul lui Ion Iliescu, îmbrăcat în uniformă de deținut și cu mâinile în cătușe, era așezată azi dimineață la intrarea în clădirea Parchetului.

***

Știrea inițială: În privința lui Ion Iliescu, procurorii discută cu avocații asupra modalității de audiere: ori se vor deplasa procurorii la acasă la fostul președinte, vineri, 26 aprilie, ori va fi citat la Parchet săptămâna viitoare.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis marţi, 16 aprilie, ministrului justiţiei, Alina Gorghiu, cererea de urmărire penală a lui Petre Roman, premier în perioada decembrie 1989-septembrie 1991, și a lui Gelu Voican Voiculescu, vicepremier în perioada decembrie 1989-iunie 1990, pentru infracţiuni contra umanităţii, a transmis Administrația Prezidențială. Este vorba despre Dosarul Mineriadei din iunie 1990, când președinte era Ion Iliescu.

Decizia șefului statului a venit după solicitarea procurorului general al României, Alex Florența, și „îi vizează pe domnul Roman Petre, în calitate de fost prim-ministru al Guvernului României, și pe domnul Voiculescu Gelu-Voican, în calitate de fost viceprim-ministru al Guvernului României”.

Numele fostului președinte Ion Iliescu, care conducea România în iunie 1990, nu a fost menționat în cererea semnată de Klaus Iohannis. Iliescu a fost acuzat de procurorii militari că a dat ordinul pentru evacuarea în forţă a manifestanţilor din Piaţa Universităţii în 1990.

Procurorul general Alex Florenţa îi ceruse lui Klaus Iohannis aviz și pentru începerea urmăririi penale a lui Ion Iliescu, a relatat Agerpres la începutul acestei luni.

Dosarul Mineriadei 1990, tergiversat în instanțe

Nici la 34 de ani după ce minerii chemați la București i-au bătut pe manifestanții care protestau pașnic în Piața Universității în iunie 1990, împotriva regimului Iliescu, justiția nu i-a condamnat pe cei vinovați.

Forțele de ordine, susținute de mineri, au intervenit în forță împotriva manifestanților din Piața Universității și a oamenilor care se aflau întâmplător în acea zonă, iar evenimentele au rămas în istorie drept cea mai sângeroasă și mai brutală intervenție a minerilor conduși atunci de Miron Cozma.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

În perioada 13-15 iunie 1990, cel puțin patru persoane au fost ucise de mineri și peste 1.000 au fost rănite, potrivit datelor oficiale.

După o tergiversare de 27 de ani, Dosarul Mineriadei a fost trimis în instanță abia în 2017, în urma unei cereri exprese a CEDO, care a obligat statul român să redeschidă ancheta.

Inițial, au fost trimişi în judecată, printre alții, Ion Iliescu (94 de ani), fostul premier Petre Roman (77 de ani), fostul vicepremier Gelu Voican Voiculescu (83 de ani), fostul director al SRI, Virgil Măgureanu (82 de ani) și Miron Cozma (69 de ani), dar Curtea Supremă a decis în decembrie 2020 restituirea dosarului la Parchetul Militar și refacerea de la zero a anchetei.

 
 

Urmărește-ne pe Google News