Petre Român a fost găsit incompatibil de către ANI în 2014. Agenţia anunţa că Petre Roman este în incompatibilitate din 20 decembrie 2012, întrucât în mandatul de deputat a avut şi calitatea de persoană fizică autorizată la “Roman V. Petre Persoană Fizică Autorizată”.
În aprilie 2014, Petre Roman a contestat raportul ANI, însă a depus cererea de anulare a raportului la Tribunalul Bucureşti, în condiţiile în care instanţa competentă să judece astfel de cauze este Curtea de Apel Bucureşti. Tribunalul Bucureşti i-a respins cererea. Din acel moment, ANI a început o lungă corespondenţă cu Parlamentul, în care a cerut vacantarea postului de deputat deţinut de Petre Român, pe motiv că decizia de incompatibilitate a rămas definitivă, nefiind atacată în termenul legal.
Între timp, Petre Roman a continuat seria de sesizări şi contestaţii, însă, după lungi tergiversări – care au culminat cu sancţionarea contravenţională a deputaţilor din Comisia juridică, cu 2.000 de lei pentru fiecare membru, având în vedere neaplicarea unei decizii a instanţei. Camera Deputaţilor a votat, în februarie 2015, încetarea de drept a mandatului lui Petre Roman.
Ulterior, fostul deputat PNL a câştigat o prima bătălie în faţa Curţii de Apel Bucureşti, care i-a acceptat o sesizare şi a admis, pe 22 aprilie 2016, cererea lui de anulare a raportului Agenţiei Naţionale de Integritate din 12 martie 2014 prin care s-a constatat că a fost în incompatibilitate, însă decizia nu a fost definitivă.
Roman urma să primească de la Parlament indemnizație restantă în valoare de peste 90.000 lei
Anul trecut, Petre Roman a sesizat din nou Camera Deputaţilor, afirmând că vacantarea mandatului sau nu a fost legală. În septembrie 2016, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, în premieră, un proiect de Hotărâre potrivit căruia Petre Roman îşi reia mandatul de deputat, după mai bine de un an. Proiectul de Hotărâre a fost adoptat cu 216 voturi ”pentru” şi o abţinere.
În urma deciziei, acestuia urma să îi fie plătită şi indemnizaţia din ultimii doi ani şi jumătate. Având în vedere că Petre Roman avea o indemnizaţie de 5.031 lei pe lună, suma totală ajungea la 90.558 lei.
Agenția Națională de Integritate (ANI) a criticat decizia Parlamentului de a-i permite lui Petre Roman să-și reia mandatul, considerând că decizia este abuzivă și nelegală.