Update 12.20 – Polițiștii au dat 1.132 de amenzi în valoare totală de 272.000 de lei pentru nerespectarea interdicțiilor privind deplasarea pe timpul nopții, potrivit Poliției Române.

A fost prima noapte “plină” de carantină și prima în care Poliția a dat amenzi, după ce, în noaptea de duminică spre luni, doar a informat oamenii că nu mai au voie să circule după ora 23.00 fără motiv întemeiat și adeverință.

Odată cu intrarea în vigoare a carantinei de noapte, nu mai sunt permise, între 23.00 și 5.00 dimineața, decât deplasarea în interes profesional, pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și pentru cumpărarea de medicamente.

Polițiștii au organizat filtre în intersecțiile aglomerate din București

“Am fost la un șpriț și m-am luat cu vorba!”

În București, polițiștii au organizat filtre în intersecțiile mari, în zona Obor și în centru. După ora 23.00, au fost oprite mașinile, dar și pietonii aflați pe stradă.

Cei mai mulți au avut la ei declarații sau adeverințe, așa cum au fost obligatorii și în timpul stării de urgență de la începutul pandemiei pentru orice drum făcut în afara locuinței, spunând că legea e lege și trebuie respectată.

Tinerii au mers la o zi de naștere și au sperat că se întorc acasă înainte de ora 23.00

“Respectăm legea scrisă din birouri. Noaptea umblă virusul tare de tot. Ziua nu mai umblă”, a comentat ironic un șofer.

Alții însă au ridicat din umeri la vederea forțelor de ordine. Câțiva tineri întorși de la o petrecere au fost amendați de polițiști pentru că nu au avut la ei declarația pe propria răspundere. Opriți în trafic la magazinul Obor, ei au spus că știau de noua măsură, dar sperau să ajungă acasă înainte de ora 23.00.

Polițiștii au verificat dacă șoferii și cei ieșiți pe stradă după ora 23.00 au declarații pe propria răspundere

“Am fost la un șpriț, m-am trezit că e ceasul atât și am zis băi, plec acasă, că e pericol. Asta e, dați-mi amendă!”, le-a spus unul dintre ei polițiștilor.

Alți trei tineri au scăpat de sancțiuni cu zâmbetul pe buze – “acum m-am întors de la dentist!” – după ce toți trei au bifat pe propriile declarații că au ieșit din casă pentru “asistență medicală”.

Filtre au fost organizate și la Piața Unirii, Universitate și în marile intersecții din București, precum cea de la Parcul Tineretului sau Eroii Revoluției, dar și în toată țara.

Din
ce motive putem ieși noaptea

Din 9 noiembrie, circulația pe timpul nopții este interzisă între orele 23.00 și 5.00.

Declarația pe propria răspundere poate fi arătată forțelor de ordine și pe telefonul mobil

Excepțiile sunt clar enunțate:

  • deplasarea în interes profesional;
  • deplasarea pentru achiziționarea de medicamente;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată;
  • asistența persoanelor vârstnice sau îngrijirea copilului, ori un deces în familie;
  • deplasarea în tranzit, pentru care se face dovada cu biletul de avion sau de autobuz, după caz.

Cei care nu au o declarație pe propria răspundere, adeverință de la angajator sau legitimație de serviciu atunci când se deplasează pe timpul nopții riscă o amendă între 500 și 2.500 de lei, potrivit legii.

Atât declarația pe propria răspundere, cât și adeverința pentru angajator pot fi descărcate de pe site-ul știrioficiale.ro.

Șofer oprit la Piața Unirii, pentru control

Documentul poate fi scris și de mână și trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței/gospodăriei/locului activității profesionale, motivul deplasării, data completării și semnătura.

De asemenea, ambele documente pot fi completate și în format electronic, online, pe platforma https://formular.sts.ro. După completare și semnare, declarația poate fi descărcată pe dispozitivele mobile, pentru a fi prezentată autorităților.

Noi
restricții anti-COVID

Pe lângă interzicerea circulației pe timpul nopții, de luni au intrat în vigoare mai multe restricții: masca de protecție a devenit obligatorie peste tot, indiferent de rata de infectare cu noul coronavirus, elevii învață doar online, de acasă. Iar piețele și târgurile aflate în hale s-au închis. Tarabele piețelor din București au fost mutate, în mare parte, afară, prin parcări și pe trotuare, pentru ca producătorii români să-și poată vinde în continuare marfa.

Șofer oprit la Piața Unirii, pentru control

Magazinelor li s-a redus programul și pot funcționa doar până cel mai târziu la ora 21.00.

Pot funcționa în continuare după programul obișnuit farmaciile, benzinăriile și operatorii economici care fac livrări la domiciliu.

VEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 12

Urmărește-ne pe Google News