În acest an, comunitatea locală prin Primăria din Săpânța, în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Turism, cu sprijinul mai multor ambasade și foruri internaționale, continuă, denumind festivalul, cu mândrie, după unul dintre eroii locali – Stan Ioan Pătraș, creatorul Cimitirului Vesel.
În perioada 15-17 august 2013, Săpânța invită turiștii de peste tot la Festivalul de cântece și dansuri tradiționale „Stan Ioan Pătraș”.
„Vrem să le arătăm turiștilor cum ne bucurăm în vreme de sărbătoare, de Sfânta Maria, dar și cum trăim, păstrându-ne tradițiile. Dacă ne vizitați, puteți vedea cum țesem și spălăm lâna la vâltori, care ne sunt bucatele, ce forme capătă lemnul în mâinile noastre, cum facem brânza la stână” – spune Irina Pop, Directorul Căminului Cultural din Săpânța.
Festivalul va avea loc pe o pajiște din sat, iar muzicienii vor interpreta doar muzică live. Dacă prima zi va fi dedicată muzicii tradiționale maramureșene, vineri, 16 august, vor urca pe scena din Săpânța șapte muzicieni din șapte țări, care vor crea un concert, inspirați de Maramureș – Roots Revival Romania.
„Clădind pe experiențele din anii precedenți, mergem mai departe și mai adânc anul acesta, aducând 7 muzicieni tradiționali, din 7 culturi diferite, pentru 7 zile în Maramureș. Ei se întâlnesc pentru prima dată în România. Vor avea șansa de a cunoaște cântecul satului tradițional românesc cât se poate de aproape de ritualurile care le-au inspirat. Este un experiment intercultural pe care îl vom duce de pe pajiștea din Săpânța la Sala Radio din București, pe 19 august”- explică Peter Hurley, președintele Asociației Interculturale de Tradiții (AIT). Anul acesta, AIT aduce la Săpânța conceptul Roots Revival Romania, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor reprezentate de muzicienii participanți. Un proiect coordonat de Mehdi Aminian, un muzician iranian, cunoscut de publicul din România datorită concertelor și colaborărilor pe care le derulează de mai bine de un an în țara noastră.
Cei mai mulți meșteri prezenți la festival sunt din Săpânța. Femeile din sat țes pânză, cos cămăși, fac cergi și țoluri. Lemnul este cioplit cu migală și pricepere, iar copiii deprind devreme acest meșteșug. La festival se învață și cum se cos costumele populare, cum se pictează icoane pe sticlă, cum se gătește după datina străbună. Cam tot ce ai învățat sau ai fi vrut să înveți de la bunici.
Atelierul de olărit este găzduit de un meșter din Săcel, unul dintre ultimii artizani din Maramureș care folosește o tehnică de pe vremea dacilor.
Pentru informații despre festival și despre proiectul Roots Revival Romania, accesați:
www.primaria-sapanta.ro
www.facebook.com/RootsRevivalRomania
Contact Irina Pop, Director Căminului Cultural, Săpânța. 0753 364 696 / 0262 372 101.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro