Romanul rapit in Nigeria, Emil Neagu, a fost eliberat dupa trei saptamani de captivitate. Reprezentantii firmei la care inginerul petrolist era angajat vor organiza la intoarcerea in tara a acestuia o petrecere. Ceilalti 6 ostatici, 4 britanici, un malaysian si un indonezian, au fost eliberati si ei.
Directorul Petroconsult, Mircea Laba, a declarat, sambata, ca a aflat de eliberarea inginerului Emil Neagu, rapit la 3 octombrie in Nigeria, si a precizat ca va da o petrecere in cinstea acestuia la reintoarcerea lui in tara. Dupa rapirea lui Neagu, angajatii Petroconsult au amanat petrecerea traditionala de toamna in asteptarea eliberarii colegului lor.
Ministerul roman al Afacerilor Externe a confirmat eliberarea romanului Emil Neagu, rapit in Nigeria la 3 octombrie, si a precizat ca acesta e intr-o stare de sanatate buna, urmand sa se intoarca in tara in zilele urmatoare. MAE arata ca Emil Neagu a fost eliberat ca “urmare a demersurilor intreprinse de autoritatile romane, prin intermediul ambasadei la Abuja si a eforturilor depuse de autoritatile nigeriene”. Ministerul de Externe a multumit autoritatilor nigeriene pentru eforturile uriase depuse pentru eliberarea cetateanului roman si a celorlalti ostatici.
Toti cei sapte straini – printre care romanul -rapiti in Delta Nigerului dintr-un imobil rezidential, sunt in stare de sanatate buna. “Ei au fost eliberati, nu sunt bolnavi si au fost deja dusi la Port Hartcourt, unde serviciile de securitate ale statului ii vor preda companiilor”, a spus Suur Chafa, adjunctul superintendentului politiei in statul Akwa Ibom, unde cei sapte au fost luati ostatici. Oficialul a declarat ca nu are informatii in legatura cu conditiile in care au fost eliberati ostaticii.
Surse diplomatice au declarat ca a fost ceruta o rascumparare, iar negocieri au avut loc intre rapitori, autoritatile locale si angajatorii care operau in Nigeria.
In Nigeria, banii din rapirea strainilor sunt folositi pentru investitii locale
Delta Nigerului este una din zonele in care marile companii de exploatare a petrolului nu pot sa lipseasca. Acest lucru se datoreaza rezervelor de petrol si gaze naturale din aceasta zona. In ciuda prezentei marilor companii, locuitorii din mlastinile fluviului traiesc intr-o saracie lucie: au fost construite doar cateva drumuri, iar cele cateva spitale sunt intr-o stare jalnica. Conform unui studiu facut de organizatia de securitate Stratfor, rapirea muncitorilor straini de pe platformele petroliere are o tripla motivatie. Pe de o parte, banii obtinuti din rascumpari sunt folositi in investitiile locale. In al doilea rand, multe atacuri sunt directionate in scopuri politice, in special pentru slabirea guvernului tarii. In al treilea rand, muncitorii straini sunt mult mai valorosi decat sabotarea conductelor de petrol. Conform unor informatii, viata unui prizonier valoreaza pana la 250.000 de dolari, concluzioneaza Strafor.