O astfel de mișcare ar reprezenta o schimbare majoră pe câmpul de luptă în regiunea Zaporojie din sud-estul țării, parțial ocupată de ruși, unde linia frontului nu s-a schimbat aproape deloc timp de mai multe luni. Bombardamentele repetate din jurul centralei nucleare au stârnit de nenumărate ori îngrijorări privind riscul producerii unei catastrofe nucleare.
„În ultimele săptămâni primim efectiv informații potrivit cărora au apărut semne că este posibil (ca rușii) să se pregătească să părăsească (centrala)”, a declarat duminică Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.
„În primul rând, există un număr foarte mare de relatări în presa rusă potrivit cărora ar merita ca și centrala să fie părăsită și să se predea controlul (acesteia) Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA)”, a spus Kotin, referindu-se la organismul de supraveghere nucleară din cadrul Națiunilor Unite. „Lasă impresia că își fac bagajele și fură tot ce pot”, a adăugat directorul Energoatom.
Rusia și Ucraina, unde a avut loc cel mai grav accident nuclear din lume, la Cernobîl, în 1986, se acuză reciproc, de luni de zile, în mod repetat, că au bombardat complexul de reactoare nucleare de la Zaporojie, care în prezent nu mai produce energie.
Întrebat dacă nu cumva este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor ruse de la centrală, Kotin a răspuns: „Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc (să plece)”.
„Tuturor angajaților (ucraineni ai centralei, n.r.) le este interzis să treacă de punctele de control și să se deplaseze pe teritoriul ucrainean (controlat de guvernul de la Kiev, n.r.)”.
Șeful AIEA s-a întâlnit miercuri, pe 23 noiembrie, cu o delegație rusă la Istanbul, pentru a discuta despre crearea unei zone de protecție în jurul centralei, cea mai mare din Europa, în vederea prevenirii unui dezastru nuclear. Centrala nucleară de la Zaporojie obișnuia să furnizeze aproximativ o cincime din energia electrică a Ucrainei.
Agenția rusă de presă RIA, controlată de stat, l-a citat pe ministrul adjunct de externe, Serghei Riabkov, la o zi după reuniunea de la Istanbul, spunând că o decizie privind instituirea unei zone de protecție ar trebui luată „destul de repede”.
Luna aceasta, Ucraina a recucerit orașul Herson, situat în sudul țării, și o porțiune de teren de pe malul drept al râului Dnipro, în regiunea Herson, care se află la est de provincia Zaporojie.
Vineri, organismul de supraveghere nucleară din cadrul ONU a anunțat că cele trei centrale nucleare ucrainene de pe teritoriul controlat de guvernul de la Kiev au fost reconectate la rețea, la două zile după ce un val masiv de atacuri cu rachete rusești le-a obligat să se închidă pentru prima dată în ultimii 40 de ani.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Jumbo • 28.11.2022, 09:50
Disperare mare la coada de topor CIA zelenski , stapanul ii cere rezultate. Adica macar ceva energie, ca stapanul a bagat banu n ucraina. De fapt nu l a bagat, il baga n economia lor proprie ca sa si schimbe armamentul iar vechiturile, la zelenski. Propaganda baga mare, rusii fura tot xa sa plece din centrala😀😀😀😀😀😀😀😀😀