Cuprins:
Experții se așteaptă la creșteri până la 100 sau chiar 125 de dolari pe baril în acest an. Acest lucru se traduce prin posibilitatea unor noi scumpiri pentru șoferii din România.
- Țițeiul reprezintă 30-35% din costul carburanților, astfel că la fiecare 10 dolari pe baril apare o majorare de 3-4% la pompă, potrivit calculelor Libertatea.
- Restul îl reprezintă taxele, respectiv TVA și accize, dar și costurile de rafinare, logistică sau cele cu salariile angajaților care lucrează în rafinării sau benzinării.
- Carburanții s-au scumpit deja la începutul acestui an, după majorarea accizelor de către stat. Un litru de benzină sau motorină costă acum în jur de 6,5 lei, în vreme ce sortimentele mai scumpe ajung la 6,8 lei.
- Prețul carburanților influențează mai departe alte domenii, precum transporturile sau prețul alimentelor de la raft, deoarece costurile suplimentare se regăsesc în final în prețuri.
- Aceste majorări nu se întâmplă instant, ci există o perioadă de 14-45 de zile, echivalentul unui ciclu de producție.
Cel mai scump țiței din 2014 încoace
Cotațiile țițeiului au crescut în ultimele zile după un atac al rebelilor Houthi din Yemen asupra unor instalații din Emiratele Arabe Unite, în vreme ce în Europa s-au intensificat tensiunile dintre Rusia și Ucraina. Aceasta din urmă acuză Rusia că se pregătește de o invazie.
Miercuri, petrolul a atins 89,17 dolari pe baril, cel mai mare nivel din octombrie 2014 încoace.
Joi, cotațiile au scăzut puțin:
- țițeiul Brent a scăzut la 88,17 dolari pe baril, adică 0,3%, conform Reuters. Petrolul Brent se extrage din Marea Nordului, se tranzacționează la Londra și este cotația de referință la nivel mondial.
- țițeiul West Texas Intermediate (WTI) a scăzut tot cu 0,3%, până la 86,68 dolari pe baril. Acesta se extrage din SUA și este de referință în cea mai mare economie a lumii.
Urmează noi creșteri
Banca americană Goldman Sachs estimează că nivelul de 100 de dolari pe baril va fi depăși la jumătatea anului, în vreme ce JP Morgan estimează că petrolul va atinge 125 de dolari în acest an și 150 de dolari pe baril în 2023.
Prețurile mari vin și după ce grupul statelor producătoare, reunit în OPEC+, extrage mai puțin petrol decât cererea existentă.
Agenția Internațională a Energiei (IEA) a estimat miercuri că OPEC+ produce zilnic cu 800.000 de barili sub ținta de producție din decembrie.
Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) include state precum Arabia Saudită, Iran, Irak, Kuweit și Venezuela, iar în OPEC+ au fost incluși și alți producători, între care cel mai important este Rusia.
Cine vinde combustibil românilor
Principalele companii petroliere care activează în România sunt Petrom, Rompetrol, Lukoil, MOL, SOCAR și Gazprom.
Petrom este deținut de grupul austriac OMV, iar statul are un pachet minoritar de acțiuni.
Rompetrol este controlat de grupul petrolier de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.
Lukoil este cel mai mare grup petrolier privat din Rusia.
MOL este un grup maghiar la care statul are un pachet însemnat de acțiuni.
SOCAR este grupul de petrol și gaze al statului din Azerbaidjan.
Gazprom este subsidiară a grupului rus cu același nume.
Cu ochii la pompă
Virgil Popescu, ministrul energiei, a anunțat miercuri că autoritățile urmăresc evoluțiile prețurilor în domeniul carburanților și, dacă va fi nevoie, vor fi luate măsuri.
În anul 2021, combustibilii s-au scumpit cu 22,45%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).