Dupa ce au pus mana pe  compania Petrom platind un pret derizoriu, austriecii de la OMV si-au umplut buzunarele sfidand chiar Constitutia Romaniei in ceea ce priveste proprietatea. Prin contractul secret de privatizare OMV a devenit practic stapana pe petrolul romanesc  evaluat la un pret ridicol. Ca  afacerea sa fie si mai profitabila pentru   austrieci, statul roman le-a oferit 1500 de hectare de teren la un pret ridicol.

In timp ce romanii platesc tot mai scump carburantii si gazele naturale, Petrom se dovedeste o adevarata mina de aur pentru OMV. Cu ajutorul consultantilor platiti cu milioane de dolari chiar de statul roman, grupul austriac a preluat Petrom la o valoare de piata de 2,76 milioane de dolari calculata la pretul petrolului din 2003. La cotatiile actuale ale titeiului, valoarea Petrom se dovedeste a fi cu cel putin cinci miliarde de dolari mai mare. Asta fara a lua in calcul afacerea cu terenuri facuta de austrieci anul trecut.    “Maritata”  la jumatate din valoarea de piata, Petrom a fost imbogatita de statul roman chiar si dupa ce a ajuns in mainile austriecilor. Decizia Adunarii Actionarilor Petrom  din 22 noiembrie 2005 de a majora capitalul social al companiei cu 1,17%  prin aport in natura, respectiv peste 1500 de hectare de teren, se dovedeste a fi de fapt un alt  tun tras de OMV. In vederea privatizarii, Ministerul Economiei, condus de Dan Ioan Popescu, s-a grabit sa produca o zestre cat mai buna pentru Petrom.

Astfel, au fost obtinute certificate de atestare a dreptului de proprietate pentru SNP Petrom asupra terenurilor pe care existau unitatile companiei, fara a se vedea care dintre acestea erau sau nu terenuri petrolifere, incalcandu-se  in mod flagrant Constitutia Romaniei, care prevede ca bogatiile subsolului sunt doar proprietatea publica a statului  si nu pot deveni proprietate privata. Mai mult, desi legea obliga la evaluarea de catre un expert independent a bunului aportat, atunci cand majorarea de capital social se face prin aport in natura, acest lucru a fost trecut cu vederea in cazul Petrom.

Compania, vanduta la jumatate de pret

Avand in vedere ca majorarea capitalului social cu valoarea terenurilor s-a realizat dupa privatizarea Petrom, cumparatorul OMV Aktiengesellschaft a avut dreptul de preferinta la cumpararea celor 266.977.088 de actiuni alocate Ministerului Economiei la un pret de 0,1 lei actiunea. 

Un calcul simplu arata ca daca la o valoare de 0,5 euro pe metru majorarea de capital social a fost de 1,17 la suta, la o valoare de 10 euro/mp majorarea de capital ar fi insemnat peste 20 procente, iar OMV ar fi trebuit sa plateasca bani buni pentru a-si pastra pozitia de actionar majoritar.

Metrul patrat evaluat la 0,5 E

In lipsa unei expertize, actionarii au hotarat ca pretul terenurilor care urmau a fi incluse in capitalul social al Petrom sa fie de 0,5 euro/mp, in conditiile in care pe multe din aceste terenuri sunt instalate sonde care extrag petrol.

 

 
 

Urmărește-ne pe Google News