Cuprins:
Partea norvegiană dorește la schimb achiziția a 51% din grupul petrolier austriac OMV, acționarul majoritar al Petrom, cea mai mare companie de petrol și gaze din România.
Conform sursei citate, Norvegia ar putea livra Austriei 75 TWh de gaze naturale pe an, ceea ce înseamnă mai mult de 80% din consumul de 90 TWh al Austriei.
OMV are în prezent doi acționari principali. Primul este ÖBAG – un holding austriac prin care statul administrează participațiile la companiile sale, care are 31,5% din acțiuni.
Al doilea este Mubadala – un fond al emiratului Abu Dhabi, cu 24,9%.
Restul de acțiuni sunt deținute de investitorii de pe burse.
Acțiuni contra gaze
Scopul guvernului austriac ar fi asigurarea necesarului de gaze, astfel încât țara să devină independentă din punct de vedere al gazelor față de Rusia într-un an.
Conform sursei citate, Mubadala este gata să negocieze vânzarea cotei sale.
În același timp, întreaga afacere ar fi surprinzătoare, conform site-ului maghiar, deoarece Norvegia a anunțat că nu poate crește livrările de gaze.
Acesteau au crescut deja în acest an, iar statul scandinav a ajuns cel mai mare furnizor de gaze pentru Uniunea Europeană, în fața Gazprom.
Conform Profit.ro, un consorțiu de patru companii norvegiene și una americană au depus în septembrie scrisori de intenție în vederea achiziționării unei participații în portofoliul de producție de hidrocarburi al grupului austriac.
Numele companiilor în cauză nu au fost precizate.
Urmează spargerea OMV în două?
Una dintre opțiuni ar fi divizarea OMV în două companii, una de petrochimie și alta de petrol și gaze. Valoarea companiei de petrol și gaze ar fi de 6 miliarde de euro, conform Profit.ro, care citează Trend.
A doua ar fi separarea diviziei de explorare și producție, cu excepția activităților din România. La această subsidiară ar urma să investească norvegienii.
Petrom, controlată de austrieci
OMV deține mai departe 51% din acțiunile Petrom, cea mai mare și mai profitabilă companie petrolieră din România. Aceasta extrage tot petrolul românesc și jumătate din producția de gaze.
Concomitent, are o rafinărie – Petrobrazi, deține cea mai mare rețea de benzinării din țara noastră și produce și energie electrică printr-o centrală pe gaze de la Brazi.
Petrom este și acționar la zăcământul de gaze Neptun Deep, din Marea Neagră, a cărui producție ar trebui să demareze în 2026.
Prietenia dintre OMV și Gazprom
OMV a avut de-a lungul timpului o colaborare fructuoasă cu Rusia și Gazprom, cele două având contracte de mulți ani.
De asemenea, grupul austriac este acționar minoritar la gazoductul Nord Stream 2, alături de Gazprom. Acesta a fost detonat recent. Mai multe țări acuză un sabotaj, însă Rusia respinge acuzațiile.
Concomitent, cele două părți ajunseseră anterior la un schimb de active: Gazprom prelua zăcămintele OMV din Norvegia, iar OMV primea acțiuni la alte zăcăminte în Siberia. Schimbul a fost anulat în 2018, conform Offshore-energy.biz.
Norvegia, putere petrolieră
Norvegia este cel mai mare producător de petrol și gaze din Europa, cu excepția Rusiei, și unul dintre cei mai mari producători mondiali.
Cea mai mare companie din domeniu este Equinor, grup controlat de stat, cu 67% din acțiuni, restul fiind tranzacționate pe bursă.
Acesta a avut anul trecut venituri de 88,7 miliarde de dolari și un profit net de 8,5 miliarde.
În trimestrul al doilea al acestui an, grupul a consemnat venituri de 36,3 miliarde de dolari și un câștig net de 6,7 miliarde.
O altă companie norvegiană este Aker BP, un grup mixt la care gigantul britanic BP are acțiuni, în vreme ce jucători mai mici sunt Lundin Energy și Lime Petroleum.
Alte companii petroliere care operează în Norvegia sunt subsidiare ale giganților Exxon (SUA), Total (Franța).