Producția scade în mod natural

Producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat la nivel de grup, în 2017, a fost de 61,18 milioane bep, mai scăzută decât nivelul din 2016 din cauza declinului natural, vânzării zăcămintelor marginale şi intervenţiei la sonde-cheie în Kazahstan.

În România, producţia medie zilnică a fost cu 3% mai mică comparativ cu anul precedent; producţia totală de ţiţei, gaze şi condensat a fost de 58,63 milioane bep.

Producţia domestică de ţiţei a fost de 24,99 milioane bbl, cu 5% mai mică decât în 2016, din cauza declinului natural, încheierii tranzacţiei cu Mazarine, precum şi lucrărilor de mentenanţă şi de suprafaţă planificate (atât onshore, cât şi offshore).

Producţia românească de gaze a fost de 33,64 milioane bep, cu 2% sub nivelul din 2016, din cauza declinului natural şi lucrărilor de suprafaţă planificate, parţial contrabalansate de efectul pozitiv al campaniilor de reparaţii capitale de succes.

Producţia de ţiţei şi gaze în Kazakhstan a scăzut cu 17% la 2,55 milioane bep, din cauza declinului natural şi intervenţiei la sonde-cheie.

Volumul vânzărilor de hidrocarburi la nivel de grup a scăzut cu 3% comparativ cu 2016 din cauza scăderii volumelor atât în Kazahstan, cât şi în România.

Vânzările totale de produse rafinate la nivel de grup au fost de 5,07 milioane tone în 2017, cu 3% peste nivelul înregistrat in 2016, reflectând în principal creșterea cererii de produse pe piața internă, potrivit companiei.

Cresc investițiile

Investiţiile s-au ridicat la 2,96 miliarde lei în 2017 au fost cu 15% mai mari comparativ cu 2016. Acestea au cuprins mai ales investiţiile din Upstream, în sumă de 2,43 miliarde lei, comparativ cu 2,11 miliarde lei în 2016. Investiţiile din Downstream au fost în valoare de 533 de milioane de lei (comparativ cu 453 milioane lei în 2016), din care 446 de milioane de lei în Downstream Oil (comparativ cu 440 milioane lei în 2016).

Pentru acest an, compania își propune investiții de 3,7 miliarde de lei ”în principal pentru intensificarea activităţii de foraj, proiectul Neptun, revizia generală planificată a rafinariei Petrobrazi şi pentru proiectul Poli-combustibili”.

Numărul de angajaţi al Grupului OMV Petrom a scăzut la sfârşitul anului trecut cu 7%, la 13.790 de salariaţi.

Petrom a anunțat de curând că directorul general Mariana Gheorghe va pleca de la conducerea companiei.

Gazele din Marea Neagră, subiect de dispută regională

Petrom a mai intrat, fără voia sa, într-un scandal, după ce premierul maghiar Viktor Orban s-a lăudat că Ungaria va cumpăra 4,5 miliarde de metri cubi de gaze din România pentru 15 ani. Este vorba de o parte din gazele pe care Petrom și Exxon le vor extrage în Marea Neagră.

Estimările Agenției Naționale pentru Resurse Minerale (ANRM) arată că cele două companii vor extrage anual 6 miliarde de metri cubi de gaze, iar dacă toate proiectele din Marea Neagră vor demara atunci România va produce anual 18-20 de miliarde de metri cubi.

Anual, consumul României este de 11 miliarde de metri cubi.

 
 

Urmărește-ne pe Google News