OMV Petrom Marketing, societatea care deține benzinăriile Petrom și OMV din România, va obține de la statul român ajutoare în valoare de 3,94 de milioane de lei, suma maximă posibilă în baza schemei privind sectorul de hoteluri, restaurante și cafenele, unul dintre cele mai lovite de pandemia de coronavirus și de restricțiile sanitare.

Compania este printre cele 8.369 de firme ale căror dosare au fost aprobate de Ministerul Economiei, gestionarul schemei de ajutor. Lista integrală a firmelor selecționate poate fi consultată aici.

Petrom deține 798 de stații de distribuție în România, Bulgaria, Serbia și Moldova, conform site-ului propriu

Cea mai mare parte a acestora oferă, pe lângă carburanți, alimente și băuturi. 

OMV Petrom Marketing a consemnat în 2020 o cifră de afaceri de 14,5 miliarde de lei și avea un profit net raportat de 328 de milioane de lei, potrivit datelor de la Ministerul Finanțelor.

În 2019, compania avea afaceri de 19,1 miliarde de lei și un câștig de 442 de milioane de lei.

Aceasta este deținută de grupul Petrom, controlat în proporție de 51% de către grupul austriac OMV. Statul român deține 20,6% din acțiunile Petrom, prin Ministerul Energiei.

Libertatea a solicitat un punct de vedere din partea reprezentanților Petrom. Până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

Agenția Patriarhiei, printre câștigători

Între firmele desemnate câștigătoare se găsesc 72 de companii ce vor obține suma maximă posibilă, adică echivalentul a 800.000 de euro.

Pe lângă OMV Petrom Marketing, pe listă se mai află și Basilica Travel – agenția de turism a Bisericii Ortodoxe Române, care va primi tot 3,94 de milioane de lei.

Cine mai primește bani: McDonalds, KFC, Starbucks

De asemenea, aceeași sumă o va primi și Editura Adevărul SA, Ana Hotels – companie controlată de omul de afaceri George Copos, Premier Restaurants (McDonalds – n.r.), Amrest (care deține francizele KFC, Starbucks, Pizza Hut și Burger King).

Pe lângă acestea se mai află trecute tot cu suma maximă Romexpo și Berăria H, dar și agențiile de turism Eximtur, Paralela 45, Magic Holiday, Eturia, Vola.ro, Christian Tour și BJR Vacanțe.

În fine, printre companiile declarate câștigătoare se regăsesc lanțurile hoteliere Accor Hotels, Continental Hotels și Călimănești-Căciulata SA.

Cum se calculează ajutorul

Potrivit schemei, statul acordă o compensare echivalentă cu 20% din diferența dintre cifra de afaceri pe 2019 și cea pe 2020, dar nu mai mult de 800.000 de euro pe firmă.

Se califică în cadrul schemei structurile turistice (hoteluri, pensiuni), unitățile de alimentație (restaurante, cafenele etc.), dar și agențiile de turism, ghizii de turism atestați și organizatorii de evenimente.

În cazul agențiilor de turism, procentul de 20% se aplică pe diferența între volumul facturilor emise pe 2019 pentru servicii de călătorie, inclusiv marja, și volumul celor din 2020.

Firmele trebuie să semneze contractele și să le trimită

Potrivit Ministerului Economiei, pentru a primi banii companiile trebuie să descarce contractele de finanțare, să le semneze electronic și să le încarce înapoi în platformă.

Suma totală acordată prin intermediul schemei este de 2,5 miliarde de lei, însă bugetul pe acest an este de un miliard de lei. Astfel, în acest an va fi plătită doar o parte din cereri, iar restul, din 2022.

Potrivit lui Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului și turismului, plata ajutoarelor din această schemă va începe din 14 decembrie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News