Autoritățile au declanșat atunci planul roșu de intervenție, iar răniții au fost transportați la spitale din București. Un bărbat de 35 de ani și un altul de 48 de ani au murit în urma exploziei.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Constanța preciza atunci că incendiul provocat de explozie a fost lichidat în mai puțin de două ore.

„După primirea apelului prin numărul unic de urgență 112, la locul accidentului s-au deplasat de urgență 37 de pompieri, cu șase autospeciale de stingere cu apă și spumă, o ambulanță SMURD, o autospecială de transport personal și victime multiple, o autospecială CBRN destinată intervenției în cazul accidentelor nucleare, biologice, chimice și radiologice și pentru decontaminarea personalului de intervenție și a celui afectat și alte cinci ambulanțe SAJ”, precizau atunci reprezentanții ISUJ Constanța.

Câteva luni mai târziu, în decembrie 2016, procurorii constănțeni spuneau că producerea unui dezastru era iminentă în camera de comandă a combinatului, însă nimeni nu a luat decizia să întrerupă activitatea, potrivit Știrilor Pro TV.

În camera de comandă au fost înregistrare de vineri, 19 până luni, 22, când a avut loc explozia, și cifra nu este exagerată, un număr de 1,6 milioane alarme de incendiu de emisii de gaz care au fost ignorate de lucrătorii societăților trimise în judecată, în ultimele 30 de minute au fost 300 de avertizări de explozie iminentă, de asemenea ignorate.

Procurorul Teodor Niță de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța:

Companiile Rompetrol Rafinare SA şi Rominserv SRL și șase angajați au fost trimiși în judecată în acest dosar pentru ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, poluare accidentală şi neluarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă.

Scandalul privatizării Petromidia

Rafinăria Petromidia, cea mai mare din România și una dintre cele mai mari din estul Europei, este controlată de grupul petrolier de stat kazah KMG International, care deține 48,1% din acțiuni. 44,69% dintre acțiuni sunt deținute de statul român.

Rafinăria
a fost implicată în mai multe scandaluri, unul dintre ele fiind
legat de privatizarea ei. În anul 2000, Petromidia a fost preluată
de omul de afaceri Dinu Patriciu, iar trei ani mai târziu, statul
român a emis
obligațiuni în valoare de 603 milioane de dolari în contul
datoriilor.

Dinu Patriciu a
vândut Petromidia în 2007 grupului kazah KazMunaiGaz, iar în 2009
și-a vândut și ultimele acțiuni.

În 2010, reprezentanții KMG nu au răscumpărat decât parțial obligațiunile. În aceste condiții, datoria a fost convertită în acțiuni ale statului român.

În 2013, a fost încheiat un memorandum cu Rompetrol prin care kazahii se obligă să cumpere 26,6% din acţiuni de la stat cu 200 de milioane de dolari. Memorandumul prevede și înființarea unui fond de investiții în energie. În luna mai, Fondul de Investiții Kazah-Român a început construcția unei centrale pe cogenerare la Năvodari, care produce electricitate și apă caldă.

Foto: Hepta

Urmărește-ne pe Google News