„Situația este îngrijorătoare, având în vedere că Marea Britanie este dependentă de importuri de produse de bază, cum ar fi alimente sau medicamente care intră pe cale rutieră sau feroviară. Franța a suspendat duminică toate intrările din UK pe termen de 48 de ore și se așteaptă noua măsură din partea autorităților franceze”, a declarat Petru Clej.
Jurnalistul care locuiește în Londra mai spune că pentru moment populația se conformează carantinei.
„În Regatul Unit erau circa 450.000 de cetățeni români (163.000 în Londra) în 2019, potrivit Oficiul Național de Statistică. Cei mai mulți lucrează în construcții, depozite, sectorul hotelier, restaurante, sănătate, îngrijire și mulți dintre ei sunt afectați de carantină. Închiderea frontierelor pentru traficul din Marea Britanie îi va afecta direct, în sensul că va îngreuna deplasarea lor din Regatul Unit spre continent și va afecta și companiile pentru care lucrează, de pildă companiile de construcții care se bazează pe importuri de materiale de pe continent. În plus, de la 1 ianuarie 2021 este foarte probabil că vor intra în vigoare noile reguli ale comerțului UK – UE fără acord, care vor îngreuna și mai mult traficul și vor adăuga costuri suplimentare din cauza tarifelor vamale”, a mai precizat Petru Clej.
Acesta mai spune că „efectul Coronavirus se conjugă cu Brexit și creează incertitudine. Cert este că până acum peste 600.000 de cetățeni români au primit drept de rezidență în UK în baza acordului cu UE, chiar dacă nu toți mai sunt aici”.