Într-un comunicat, gigantul farmaceutic a transmis că a depus cererea sa pentru autorizare la Agenţia pentru Medicamente a Statelor Unite (FDA). Marți, Washington Post a relatat că executivul american vrea să anunţe săptămâna aceasta achiziţionarea a 10 milioane de tratamente antivirale.
La începutul lunii noiembrie, Pfizer a anunțat că pastila sa anti-COVID, care va fi vândută sub numele de Paxlovid, reduce riscul de spitalizare și deces cu 89% la persoanele cu infecții ușoare până la moderate cu COViD. Experții independenți au recomandat atunci oprirea studiilor, având în vedere rezultatele foarte promițătoare obținute până în acel moment.
Tratamentul cu medicamentul Pfizer constă în 30 de pastile administrate timp de cinci zile și include și 10 pastile de ritonavir, un vechi medicament destinat pacienților cu HIV, care ajută Paxlovid să rămână activ în organism mai mult timp.
Pfizer va investi până la un miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de Paxlovid.
Şi laboratorul american Merck a dezvoltat un tratament antiviral împotriva COVID, care reduce la jumătate riscul de spitalizare și deces. Molnupiravir a fost deja autorizat la începutul lunii noiembrie în Marea Britanie și așteaptă undă verde și din partea autorităților de reglementare din SUA.
Ar urma să se întâmple pe 30 noiembrie, când un comitet al FDA urmează să se reunească pentru a decide dacă îl autorizează. Washingtonul a achiziţionat deja 3,1 milioane de tratamente Merck.
De la începutul pandemiei, cercetătorii din întreaga lume s-au grăbit să dezvolte o pastilă care să trateze COVID-19 și care să poată fi luată acasă de pacienți, pentru ca spitalele să nu fie copleșite. În prezent, majoritatea tratamentelor anti-COVID se administrează intravenos sau prin injecție.
Foto: Profimedia