Medicamentul dezvoltat de Pfizer este al doilea care demonstrează eficacitate împotriva COVID-19 și primul creat special pentru a ataca virsusul care provoacă boala respiratorie.

Potrivit sursei citate, pilula Pfizer pare a fi mai eficientă decât varianta similară dezvoltată de Merck, care a fost deja autorizată în Marea Britanie și care așteaptă undă verde din partea autorităților de reglementare din SUA.

Pastila Pfizer, care va fi vândută sub numele de Paxlovid, reduce riscul de spitalizare sau deces cu 89% atunci când este administrată în termen de trei zile de la debutul simptomelor, potrivit cercetării.

Reprezentanții Pfizer au anunțat că un consiliu independent de experți care monitorizează studiul său clinic a recomandat ca acesta să fie oprit mai devreme decât era programat, pentru că beneficiile medicamentului s-au dovedit a fi foarte convingătoare. Astfel, compania intenționează să trimită datele cât mai curând posibil la Administrația națională pentru Medicamente și Alimente (FDA) pentru a solicita autorizația de utilizare în Statele Unite.

„Rezultatele sunt dincolo de visurile noastre cele mai nebune”, a declarat Annaliesa Anderson, director Pfizer, care a condus procesul de dezvoltare a medicamentului, adăugând că Paxlovid „poate avea un impact mare în a ne ajuta ca viețile noastre să revină la normal și să asistăm la sfârșitul pandemiei”.

Medicamentele ar putea contribui la depășirea celei mai severe faze a pandemiei

Noul tratament anti-COVID ar putea deveni disponibil în următoarele luni, însă este posibil ca inițial stocurile să fie limitate.

Atât medicamentul dezvoltat de Pfizer, cât și pastila Merck, denumită Molnupiravir, sunt destinate pacienților vulnerabili, precum celor cu vârsta peste 60 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și riscă să dezvolte forme grave de COVID-19.

Apariția unei noi clase de medicamente ușor de utilizat, despre care specialiștii spun că vor duce la scăderea numărului de spitalizări, ar putea contribui la depășirea celei mai severe faze a pandemiei, cel puțin în țările bogate unde majoritatea adulților au fost vaccinați.

Și Pfizer, și Merck au anunțat că au anunțat că au început deja să producă medicamentele și intenționează să crească ritmul de producție anul viitor.

Guvernul SUA a negociat cu Pfizer pentru achiziționarea a 1,7 milioane de cure de tratament, cu opțiunea suplimentară pentru 3,3 milioane. O comandă similară a fost convenită și cu reprezentanții Merck, iar pentru ambele medicamente, autoritățile americane estimează un cost de circa 700 de dolari/cură, a precizat un oficial.

Și alte țări bogate, ca Marea Britanie și Australia, și-au securizat deja stocuri din medicamentul Pfizer.

În același timp, compania americană a anunțat că intenționează să ofere medicamentul la preț redus țărilor sărace. Reprezentanții Pfizer au purtat discuții în acest sens cu organizația Medicines Patent Pool, susținută de ONU, pentru a permite ca pastila să fie fabricată și vândută ieftin în aceste țări. Un acord similar a încheiat și Merck.

Specialiștii se așteaptă ca pastilele Pfizer și Merck, care vor putea fi eliberate de farmacii și administrate acasă, să ajungă la mult mai mulți oameni decât tratamentele cu anticorpi monoclonali, care sunt de obicei administrate intravenos, doar în clinici.

În ce constă tratamentul cu pastilele Pfizer și Merck

Tratamentul cu medicamentul Pfizer constă în 30 de pastile administrate timp de cinci zile și include și 10 pastile de ritonavir, un vechi medicament destinat pacienților cu HIV, care ajută Paxlovid să rămână activ în organism mai mult timp.

Similar, tratamentul cu Molnupiravir presupune administarea a 40 de pastile, pe parcursul a cinci zile.

Până acum Pfizer a testat medicamentul pe pacienți cu risc ridicat la COVID, însă urmează teste și în cazul persoanelor mai puțin vulnerabile, precum și pe oameni din aceeași gospodărie cu cei infectați cu virusul.

Eficacitate de 89% dacă tratamentul e început la trei zile după apariția simptomelor

Rezultatele de eficacitate anunțate de Pfizer au fost obținute în urma studiului care a inclus 1.200 de adulți din SUA și din alte țări care au primit fie medicamentul, fie o pastilă placebo după contractarea COVID, în perioada iulie-septembrie, când varianta Delta se răspândea pe tot globul. Participanții la cercetare au fost nevaccinați și au avut cel puțin o caracteristică care îi expune un risc mai mare de a se îmbolnăvi grav, cum este vârsta înaintată, obezitatea sau diabetul.

Eficacitatea de 89% a fost constatată la grupul de voluntari care a început tratamentul la trei zile de la apariția simptomelor. Incluzând persoanele care au început tratamentul în a patra sau a cincea zi, pilula a redus riscul de spitalizare sau deces cu 85%.

Prin contrast, pilula Merck a avut o eficacitate de aproximativ 50% atunci când a fost administrată în termen de cinci zile de la debutul simptomelor, deși diferitele modele și calendarul studiilor Pfizer și Merck fac astfel de comparații imprecise.

Tratamentele cu anticorpi monoclonali reduc spitalizările și decesele cu cel puțin 70% la pacienții cu risc crescut de COVID, dar ele sunt mai costisitoare și mai greu de administrat.

Pacienții care au primit medicamentul Pfizer în cadrul studiului au raportat în mare parte reacții adverse ușoare, la o rată mai mică decât cei care au primit doza placebo, ceea ce este un indiciu că simptomele COVID sunt probabil mai deranjante decât oricare dintre efectele secundare ale pilulei, mai notează sursa citată.

Pfizer a început să dezvolte medicamentul în urmă cu 19 ani, în contextul epidemiei SARS, iar anul trecut compania a început să facă unele modificări astfel încât pastila să poată fi folosită și în lupta cu COVID-19.

Medicamentul Pfizer face parte din clasa așa-numiților inhibitori care sunt utilizați în mod obișnuit în cazul tratamentelor pentru HIV și hepatita C și este conceput pentru a opri replicarea coronavirusului prin blocarea activității unei enzime-cheie. Reprezetanții Pfizer au precizat că studiile au arătat că medicamentul este sigur și nu provoacă mutații îngrijorătoare.

Foto: Profimedia

Urmărește-ne pe Google News