”Am dezvoltat în mod specific Paxlovid pentru a menţine activitatea sa împotriva coronavirusului, precum şi a variantelor ce provoacă în prezent îngrijorare şi care suferă mutaţii în structurile glicoproteice”, a explicat Mikael Dolsten, cercetător la Pfizer, printr-un comunicat de presă.
Pastila dezvoltată de Pfizer combină nirmatrelvir, care blochează replicarea virusului, şi ritonavir, care are rolul de a spori durata eficienței.
În cadrul studiului de laborator s-a verificat eficiența nirmatrelvir împotriva unei enzime de care coronavirusul are nevoie pentru a se replica și care este prezentă în varianta Omicron, iar ”rezultatele au arătat că în toate cazurile nirmatrelvir este un inhibitor puternic”, precizează reprezentanții Pfizer.
Aceste date sugerează că terapia noastră orală pentru COVID-19 poate fi un instrument important și eficient în lupta continuă împotriva acestui virus devastator și a variantelor actuale care determină îngrijorare, inclusiv Omicron, extrem de transmisibilă. Vom continua să monitorizăm activitatea tratamentului în medii reale și credem că aceste constatări în laborator vor continua să fie validate.
Mikael Dolsten, cercetător în cadrul Pfizer:
„Omicron se dovedește a fi o variantă formidabilă și foarte transmisibilă a unui virus deja dăunător. Suntem încurajați să vedem datele preliminare care arată că acest tratament oral menține o activitate antivirală robustă în laborator împotriva Omicron, precum și altor variante îngrijorătoare”, a declarat, la rândul său, Kris White, profesor asistent la Departamentul de Microbiologie de la Icahn Mount Sinai, care a colaborat cu Pfizer în cadrul unui alt studiu de laborator privind eficienţa tratamentului cu Paxlovid împotriva noii tulpini a coronavirusului.
Potrivit studiilor pastila anti-COVID dezvoltată de Pfizer trebuie administrată în primele cinci zile de la apariția simptomelor, caz în care poate reduce riscul de spitalizare sau de deces cu aproximativ 90%.
Potrivit Pfizer, există o serie de limitări în utilizarea pastilei sale anti-COVID:
- Paxlovid nu este autorizat pentru inițierea tratamentului la pacienții care necesită spitalizare din cauza unor forme severe dau critice de COVID-19.
- Paxlovid nu este autorizat pentru utilizare ca profilaxie pre-expunere sau post-expunere pentru prevenirea COVID-19.
- Paxlovid nu este autorizat pentru utilizare mai mult de cinci zile consecutive
- Paxlovid poate fi prescris numai de către medici sau cadre medicale autorizate conform legislației din fiecare stat să prescrie medicamente din clasa terapeutică din care face parte acesta, adică antiinfecțioase.
La jumătatea lunii decembrie, Agenţia Europenă a Medicamentului (EMA) a anunțat că pastila Paxlovid poate fi administrată în cazul adulţilor infectați cu coronavirus, care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi riscă să dezvolte o formă gravă a COVID-19.
Tratamentul cu Paxlovid a fost autorizat de urgenţă pe 22 decembrie de către Agenţia americană pentru Alimente şi Medicamente (FDA). De asemenea, pe 31 decembrie, Agenţia britanică de reglementare a medicamentelor şi a produselor de sănătate (MHRA) a aprobat medicamentul anti-COVID al Pfizer pentru persoanele care au o formă uşoară până la moderată de COVID-19 şi care prezintă un risc de agravare a bolii.
Medicamentul Paxlovid ar urma să fie livrat în România în luna martie, după cum a declarat pentru Europa Liberă medicul Adrian Marinescu, directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”.
„Este foarte important de spus că noile terapii antivirale, ca de exemplu tratamentul de la Pfizer, urmează să vină în martie. Un tratament care se referă mult mai țintit la Omicron nu avem încă”, a spus Adrian Marinescu.
Foto: EPA