Un document judiciar obținut de Politico arată că Pfizer și partenerul său BioNTech au deschis o acțiune în justiție împotriva guvernului maghiar în luna ianuarie a acestui an, în legătură cu livrările de vaccin împotriva COVID.
Un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat cazul, care se desfășoară la un tribunal belgian. „Discuțiile cu guvernul de la Budapesta continuă”, a adăugat reprezentantul companiei.
Documentul arată că procesul se referă la plata a 3 milioane de doze de vaccin Pfizer/BioNTech, în valoare de aproximativ 60 de milioane de euro. Disputa a început atunci când Ungaria a notificat Pfizer, în noiembrie 2022, că nu intenționează să achite dozele, invocând conflictul din Ucraina.
Un judecător a avut o primă audiere în martie și a respins cererea Pfizer de a se pronunța prin procedură accelerată. De atunci, cazul nu a mai progresat.
Procesul Pfizer împotriva Ungariei se derulează în paralel cu unul pe care compania farmaceutică l-a deschis împotriva Poloniei. În ambele cazuri, țările au fost date în judecată în instanță civilă pentru că au refuzat să primească și să plătească pentru livrările de vaccinuri împotriva COVID pentru care au semnat un contract.
Marți, Tribunalul francofon de primă instanță din Bruxelles a ținut o primă audiere scurtă referitoare la procesul Pfizer împotriva Poloniei. Ambele părți au convenit să amâne audierea până la 30 ianuarie.
Litigiul în cazul Poloniei se referă la livrarea a 60 de milioane de doze pe care țara a refuzat să le accepte în aprilie 2022. La momentul respectiv, Varșovia a invocat forța majoră – invocând presiunea asupra finanțelor sale ca urmare a afluxului de refugiați în urma războiului din Ucraina.
Luna trecută, la scurt timp după alegerile din Polonia, Pfizer a declarat că va acționa Varșovia în instanță pentru plata neefectuată, pe care Politico a estimat-o la aproximativ 1,2 miliarde de euro, pe baza prețurilor raportate la vaccinuri.
Tot mai multe procese și investigații pe tema vaccinurilor
Cele două cazuri, scrie Politico, se adaugă la un număr tot mai mare de acțiuni în justiție legate de eforturile UE de achiziționare de vaccinuri în perioada pandemică.
În România, procurorii îi cercetează pe fostul prim-ministru Florin Cîțu și pe doi foști miniștri ai sănătății, Vlad Voiculescu şi Ioana Mihăilă, susținând că aceștia au achiziționat prea multe vaccinuri anti-COVID-19 și au cauzat astfel statului daune de peste un miliard de euro.
Lobbyistul belgian Frédéric Baldan a depus o plângere penală împotriva președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, pentru presupusul rol pe care aceasta l-ar fi jucat în intermedierea celui mai mare contract de vaccinuri din UE, pentru 1,1 miliarde de doze.
Micul partid politic belgian Vivant și trei dintre legiuitorii săi locali s-au alăturat, de asemenea, acestor proceduri, a declarat pentru Politico unul dintre aceștia, Alain Mertes.
Între timp, New York Times a dat în judecată Comisia pentru că a refuzat să divulge mesajele schimbate cu directorul general al Pfizer, Albert Bourla.
Parchetul European a anunțat, într-un comunicat de presă din octombrie anul trecut, că a deschis o anchetă privind achizițiile de vaccinuri, fără să specifice cine este investigat.