La numai câteva zile de la anunțul că vaccinul împotriva noului coronavirus dezvoltat de Pfizer/BioNTech este un succes, dovedind o eficiență de 90% la teste, Pfizer dezvăluie că lucrează deja la o nouă versiune a serului de imunizare.

Este vorba despre o variantă pulbere, care nu va necesita stocare la temperaturi extrem de joase (-75 de grade Celsius) și, prin urmare, nici transport în condiții speciale.

Pfizer are în plan realizarea noului vaccin, testarea lui și punerea pe piață anul viitor.

Până atunci, va fi însă deja distribuită către populația întregului glob prima variantă, pentru care Comisia Europeană semnează chiar azi un contract ce prevede achiziția a 300 de milioane de doze, ce urmează să ajungă la statele UE.

Acest vaccin, notează Business Insider, se administrează în două doze, la 3 săptămâni distanță, cercetătorii de la Pfizer anunțând că, din observațiile făcute în timpul studiului, cel mai înalt nivel de anticorpi este atins la o săptămână după administrarea celei de-a doua doze.

Prin urmare, persoanele care nu se întorc la medic pentru a doua doză nu vor fi apărate în fața SARS-CoV-2.

Încă nu se știe pentru cât timp asigură imunitate

O mare necunoscută este cât timp ne păstrăm imunitatea după vaccinare. Cercetătorii nu au avut suficient timp să determine eficiența temporală a serului, prin urmare, nu este exclusă situația în care, la câteva luni după administrarea acestuia, să fie nevoie de o reluare a procedurii – revaccinare, în aceeași variantă de două doze la distanță de trei săptămâni.

Dacă imunitatea căpătată după injectarea serului este tranzitorie și vaccinarea trebuie reluată va fi stabilit abia anul viitor, când, speră oamenii de știință, va putea fi implementat și un protocol în acest sens.

Nu e un capăt de țară. Se întâmplă în cazul multor vaccinuri să aibă efect limitat în timp și să fie nevoie de reimunizare.

Florian Krammer, expert în vaccinuri la Icahn School of Medicine, Mount Sinai, pentru Business Insider:

Urmărește-ne pe Google News