Cercetătorii celor două companii vor analiza dacă administrarea unei a treia doze unui număr de 144 de persoane care au participat la studiile inițale și au fost vaccinate în cadrul acestora va îmbunătăți eficacitatea împotriva noilor tulpini.

Potrivit şefului departamentului de cercetare/dezvoltare al Pfizer, rezultatele unui asemenea studiu ar putea fi disponibile la începutul verii.

Pfizer și BioNTech au precizat că se află în discuții cu autoritățile de reglementare din SUA și Europa pentru a studia o versiune modificată a vaccinului lor proiectată să protejeze împotriva variantei descoperite în Africa de Sud.

Pe de altă parte, Moderna a anunțat miercuri că a dezvoltat un nou vaccin care să vizeze varianta sud-africană și că a livrat deja doze guvernului Statelor Unite pentru a fi testate pe oameni.

„Luăm mai mulți pași pentru a acționa decisiv și pentru a fi pregătiți în cazul în care noua tulpină devine rezistentă în fața protecției oferite de vaccin”, a afirmat într-un comunicat Albert Bourla, CEO-ul Pfizer.

Atât vaccinul Pfizer-BioNTech, cât și cel dezvoltat de Moderna generează un răspuns imunitar mai slab la tulpina descoperită în Africa de Sud, la fel ca alte vaccinuri aflate în stadii avansate de dezvoltare.

Pe 7 februarie, Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, vorbea despre așa-numitul „suprarapel”, administrarea celei de-a treia doze.

„Producătorii vor adapta vaccinurile în perioada următoare pentru a avea protecție la noile tulpini și atunci, probabil, se va recomanda un nou rapel, cu varianta pentru tulpinile noi”, spunea Valeriu Gheorghiţă.

 
 

Urmărește-ne pe Google News